20.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialComisia Europeană, de acord cu transferul datelor cu caracter personal al europenilor...

Comisia Europeană, de acord cu transferul datelor cu caracter personal al europenilor către SUA

Deşi relaţia dintre statele comunitare şi Casa Albă părea una tensionată în urma acuzaţiilor de spionaj a SUA, Comisia Europeană a adoptat miercuri Raportul de evaluare a Programului de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste (Terrorist Finance Tracking Programme – TFTP) şi Raportul privind analiza comună a acordului cu SUA privind registrul cu numele pasagerilor (Passenger Name Record – PNR).

„Acordurile privind TFTP şi PNR reglementează transferul şi utilizarea datelor cu caracter personal şi asigură garanţii eficace menite să protejeze drepturile fundamentale ale cetăţenilor europeni. Am luat foarte în serios afirmaţiile cu privire la presupusul acces al SUA la datele financiare SWIFT care nu se încadra în domeniul de aplicare al Acordului privind TFTP şi, aşa cum am promis Parlamentului European şi cetăţenilor europeni, am solicitat SUA să clarifice pe deplin acest aspect. Salut faptul că am primit asigurări din partea guvernului SUA, inclusiv în cadrul reuniunii pe care am avut-o la Casa Albă la data de 18 noiembrie, conform cărora acesta nu a încălcat Acordul privind TFTP şi îl va respecta în continuare pe deplin. Comisia va continua însă să monitorizeze cu atenţie punerea în aplicare a acordurilor UE-SUA privind transferurile de date pentru a asigura respectarea drepturilor cetăţenilor UE”, a declarat dna Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne.

Raportul comun referitor la Acordul UE-SUA privind TFTP

În raportul său privind contribuţia datelor furnizate în temeiul TFTP la investigaţiile în materie de combatere a terorismului, Comisia Europeană concluzionează că TFTP a furnizat informaţii importante care au contribuit la detectarea comploturilor teroriste şi la depistarea autorilor acestora.

Recent, informaţiile obţinute prin intermediul TFTP au fost utilizate pentru a ancheta, de exemplu, atentatul cu bombe de la maratonul din Boston din aprilie 2013, ameninţările din timpul Jocurilor Olimpice de la Londra sau antrenamentele efectuate în Siria de terorişti care locuiau în Europa.

Citeşte şi: Întâlnire SUA – UE pe tema scandalului de spionaj

Datele din cadrul TFTP oferă informaţii esenţiale cu privire la reţelele care acordă sprijin financiar organizaţiilor teroriste, contribuind la identificarea unor noi metode de finanţare în scopuri teroriste şi a persoanelor implicate din SUA, din UE sau din altă parte a lumii. Statele membre ale UE şi Europol valorifică informaţiile respective, care le oferă piste de anchetă valoroase.

În ultimii trei ani, TFTP a furnizat 924 de piste de anchetă, ca răspuns la un număr total de 158 de cereri din partea statelor membre şi a UE (în temeiul articolului 10).

În plus, în ceea ce priveşte afirmaţiile recente referitoare la un presupus acces la datele de mesagerie financiară din UE care ar contraveni Acordului privind TFTP, s-au primit asigurări scrise conform cărora guvernul SUA nu a încălcat acordul şi îl va respecta în continuare pe deplin.
În acest stadiu, comisarul consideră că nu sunt necesare consultări suplimentare cu SUA pe tema punerii în aplicare a Acordului privind TFTP.

Sistemul european de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste (TFTS)

Ca urmare a solicitărilor primite din partea Parlamentului European şi a Consiliului şi conform comunicării sale din 2011 (IP/11/877), Comisia a evaluat opţiunile privind instituirea unui sistem european de urmărire a finanţării terorismului (TFTS).

Fiecare opţiune a fost analizată din perspectiva garantării drepturilor fundamentale, a necesităţii, a proporţionalităţii şi a eficacităţii costurilor, în comparaţie cu situaţia actuală.

Concluzia evaluării a fost că, în acest stadiu, oportunitatea instituirii unui astfel de sistem în Uniunea Europeană nu este demonstrată în mod clar, subliniind în special faptul că, pentru a se obţine date pe teritoriul UE, ar fi necesar să se creeze şi să se gestioneze o nouă bază de date care să conţină toate informaţiile privind transferurile financiare ale cetăţenilor UE.

Crearea unei astfel de baze de date ar genera provocări majore în ceea ce priveşte stocarea, accesarea şi protecţia datelor, fiind necesare, de asemenea, eforturi tehnice şi financiare enorme. Orice sistem al UE ar fi invaziv din perspectiva protecţiei datelor şi, prin urmare, ar fi necesar să se instituie garanţii şi mecanisme solide în materie de asigurare a acesteia. Instituirea şi întreţinerea unui astfel de sistem ar fi costisitoare şi solicitante din punct de vedere tehnic şi operaţional.

Decizia finală cu privire la eventuala instituire a unui program al UE de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste va trebui să fie luată acum de Parlamentul European şi de Consiliului Afaceri Interne al UE.

Raportul de analiză comună a Acordului UE-SUA privind PNR

Actualul Acord UE-SUA privind PNR, care vizează transferul datelor pasagerilor care călătoresc cu avionul din UE către SUA, a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2012.

În urma unei analize efectuate de experţi din UE şi din SUA, Comisia a constatat că autorităţile din SUA au pus în aplicare acordul în conformitate cu standardele şi condiţiile prevăzute de acesta.

Acordul pune la dispoziţie un instrument eficient pentru combaterea formelor grave de criminalitate transnaţională şi a terorismului, stabilind totodată limite clare cu privire la scopurile în care pot fi utilizate datele din PNR, precum şi o serie de garanţii solide în materie de protecţie a datelor.

În Raportul de analiză comună publicat astăzi se constată, în special, că autorităţile din SUA îşi respectă obligaţiile în ceea ce priveşte drepturile de acces ale pasagerilor şi că acestea au instituit un mecanism de control periodic care asigură protecţia împotriva nediscriminării ilegale.

Mascarea şi ştergerea datelor sensibile sunt respectate. Atât schimbul de date cu agenţiile naţionale din SUA, cât şi schimbul de date cu ţările terţe sunt conforme cu dispoziţiile acordului.

 

Cele mai citite

Procurorul Lucian Onea s-a întors la DNA Ploiești

Liderii PNL Prahova, în frunte cu baronul Iulian Dumitrescu-aflat sub control judiciar pentru o mită de 3.200.000 de euro, și Roberta Anastase, sunt...

“Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei”, susține fostul general Coldea

Florian Coldea, general în rezervă și fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat în dimineața de luni, 27 mai, la un sediu de poliție...

Procurorul Lucian Onea s-a întors la DNA Ploiești

Liderii PNL Prahova, în frunte cu baronul Iulian Dumitrescu-aflat sub control judiciar pentru o mită de 3.200.000 de euro, și Roberta Anastase, sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă