21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia de învățământ din Senat a respins cererea lui Iohannis pentru reexaminarea...

Comisia de învățământ din Senat a respins cererea lui Iohannis pentru reexaminarea proiectului care ar favoriza plagiatorii. Textul va fi discutat în plenul Senatului

Proiectul Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 4 / 2016, care stabilește noi reguli pentru școlile doctorale, va ajunge luni în plenul Senatului, după ce Comisia de învățământ din Senat a respins cererea de reexaminare a proiectului, formulată de președintele Iohannis.

Șeful statului sublinia că noile reguli privind școlile doctorale ar scădea autoritatea CNATDCU, ceea ce, implicit, ar duce la favorizarea plagiatorilor.

Klaus Iohannis atrăgea atenția, potrivit News.ro, că există un “climat actual de neîncredere” în procesul de analiză a sesizărilor de plagiat astfel că viitoarea lege ar trebui să “contribuie la realizarea unui sistem educaţional şi de cercetare apt să sancţioneze şi să descurajeze frauda academică”, bazat pe proceduri clare şi coerente.

Klaus Iohannis avertiza şi că această OUG nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei, “motiv pentru care considerăm că se impune introducerea unor dispoziţii tranzitorii”.

Plenul Senatului a adoptat, pe 9 mai, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat în comisia de învăţământ şi care prevede, în varianta nouă, că acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, aşa cum era prevăzut în Ordonanţa dată de Executiv.

Cererea de reexaminare nu a fost adoptată în Camera Deputaţilor din cauza lipsei cvorumului, mergând la amendare la Senat.

Punctul de vedere pe acest subiect, exprimat de senatoarea Ecaterina Andronescu încă din luna aprilie 2016, este însă acela că “nicăieri în lume nu există un consiliu deasupra Universității. Diploma este un document care atestă competențele pe care universitatea le-a construit prin programul de învățământ respectiv. Prin urmare, responsabilitatea obținerii unei diplome este a universității”, consideră Ecaterina Andronescu.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă