15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCoE, îngrijorat de starea de sănătate a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko

CoE, îngrijorat de starea de sănătate a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko

Consiliul Europei s-a declarat luni “deosebit de îngrijorat” de starea de sănătate a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, deţinută din august 2011, şi a subliniat că autorităţile de la Kiev sunt “responsabile” de ea, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Sunt deosebit de îngrijorat de starea de sănătate a doamnei Iulia Timoşenko, ce se deteriorează”, a declarat secretarul general al organizaţiei paneuropene cu sediul la Strasbourg, Thorbjorn Jagland.

“Este de responsabilitatea autorităţilor ucrainene să garanteze că Timoşenko este tratată cum trebuie şi conform angajamentelor Ucrainei faţă de Consiliul Europei”, a subliniat el într-un comunicat.

O delegaţie a Comitetului pentru prevenirea torturii (CPT) a Consiliului Europei, i-a făcut o vizită la începutul lui decembrie lui Timoşenko, precum şi foştilor miniştri de Interne şi ai Apărării, Iuri Luţenko şi Valeri Ivaşenko. CPT s-a declarat îngrijorat mai ales de “întârzierile considerabile” cu care cei trei deţinuţi au beneficiat de examinări medicale specializate în închisoarea din Kiev.

La scurt timp după ce a fost încarcerată, Timoşenko s-a îndreptat către organismul judiciar al Consiliului Europei, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), pentru a se plânge că nu i se acordă îngrijiri medicale şi pentru a denunţa caracterul politic al detenţiei sale.

În decembrie, CEDO a anunţat că va trata cazul său “cu prioritate”.

“Am luat notă de declaraţiile autorităţilor ucrainene potrivit cărora Ucraina va aplica în mod sigur decizia pronunţată de Curte”, a dezvăluit luni Jagland.

Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, liderul principalului partid de opoziţie, a făcut obiectul unei proceduri penale pentru că a ordonat ilegal, potrivit acuzării, semnarea unui contract privind importurile de gaz.

Condamnată la 11 octombrie 2011 la şapte ani de închisoare şi interdicţia de a mai exercita funcţii publice timp de trei ani, ea a contestat decizia în apel.

Cele mai citite

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă