20.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialCodul insolvenţei este neconstituţional. Ce urmează

Codul insolvenţei este neconstituţional. Ce urmează

Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului şi a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă privind Codul insolvenţei. Răsuflă uşurate firmele deja aflate în procedura de insolvenţă ce riscau să intre sub incidenţa noului Cod şi grupurile media cu datorii cărora li se putea suspenda licenţa.

Ordonanţa care adopta Codul insolvenţei fusese contestată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului în prima parte a lunii octombrie pe motiv că anumite prevederi din acesta nu respectă Constituţia. Era vorba de articolul ce deschidea calea suspendării licenţei audiovizuale companiilor media care aveau deschisă procedura de insolvenţă, dacă activitatea acestora era sub incidenţa autorităţii CNA. În acel moment Realitatea TV a contestat puternic respectivul articol pe motiv că este unul cu dedicaţie, special gândit să închidă gura anumitor posturi incomode. Al doilea articol vizat se referă la posibilitatea ca sub unele prevederi ale Codului insolvenţei să intre şi companiile care se află în derularea unor proceduri de prevenire a insolvenţei sau chiar de insolvenţă, riscând deci aplicarea retroactivă (cu excepţia însă a dispoziţiilor articolelor 183-203, care urmau să se aplice doar cererilor introduse după data intrării în vigoare a Codului).

Decizia Curţii Constituţională pomeneşte însă de oportunitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă în domeniul vizat de Codul insolvenţei. Potrivit Agerpres, CCR a constatat că a fost încălcat articolul 115 alin. 4 şi 6 din Constituţie, în sensul că nu se justifică urgenţa adoptării OUG şi că Guvernul nu poate adopta ordonanţe care afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Articolul 115 alin. 4 prevede că „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”, iar alin. 6 prevede că „ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Ordonanţa Guvernului mai produce efecte doar până la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă