20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialCNSAS se razgandeste pe banda rulanta

CNSAS se razgandeste pe banda rulanta

Colegiul CNSAS a admis cu doar trei voturi "impotriva" si restul "pentru", contestatia formulata de senatorul liberal Mircea Cosea la decizia anterioara a CNSAS, care stipula ca acesta a facut politie politica.
"Dupa domnul Mihailescu, in sedinta de joi a scapat si domnul Cosea de anatema de securist. Colegiul a luat aceasta decizie intrucat, desi numele i-a aparut pe o lista a ofiterilor acoperiti, nu exista alte acte care sa dovedeasca fara echivoc ca ar fi facut politie politica", a declarat, ieri, unul dintre membrii Colegiului CNSAS. Sursa citata a mai precizat ca voturile pentru admiterea contestatiei au fost exprimate de Laurentiu Tanase, Corneliu Turianu, Constantin Buchet, Florin Chiritescu, Cazimir Ionescu si alti doi membri.
Colegiul CNSAS decisese, in 25 ianuarie, in urma unui vot foarte strans, ca parlamentarii Mircea Cosea si serban Mihailescu au fost colaboratori ai fostei politii politice comuniste.
"Am decis astazi, cu o majoritate fragila, la mustata daca vreti, ca cei doi au fost colaboratori ai politiei politice comuniste, in sensul legii dupa care functionam", au declarat surse din Colegiu, la vremea respectiva. Votul din ianuarie indulcea un alt vot al CNSAS, tot in cazul celor doi, dat in octombrie 2006, vot in urma caruia rezultase ca serban Mihailescu si Mircea Cosea fusesera nu numai colaboratori ai Securitatii, ci si ofiteri acoperiti. La jumatatea lunii octombrie a anului trecut, Colegiul CNSAS decidea ca Mihailescu (PSD) si Cosea (PNL) au fost ofiteri sub acoperire ai fostei Securitati, insa, neavand acces la mai multe informatii, nu se poate spune daca au facut sau nu politie politica. Decizia initiala a fost redactata astfel: "Cei doi au fost ofiteri sub acoperire, fara probe de politie politica". Decizia din octombrie a CNSAS in cazul celor doi a fost o premiera pentru institutie, intrucat nu se incadra in categoriile pe care le prevede legea dupa care institutia functioneaza.
Ulterior, surse din conducerea Colegiului au explicat ca primul vot al Colegiului in cazul celor doi, cel dat in octombrie 2006, a fost anulat pe motiv ca, nefiind prevazut in lege, statutul pe care cei doi l-au primit nu a putut fi incadrat in nici o categorie legala de catre cei de la Directia Juridica a institutiei. "Astfel, in ianuarie am repetat, practic, votul dat in octombrie si a iesit colaborare. Decizia din ianuarie trebuie privita ca prima decizie in ceea ce-i priveste pe cei doi luata de Colegiul CNSAS", au declarat sursele citate.

Inca un "usurat"

CNSAS a admis ieri contestatia prefectului judetului Constanta, Danut Culetu, fata de decizia data in urma cu doua luni, de colaborare cu fosta politie politica, potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii. Contactat telefonic, Danut Culetu, a declarat pentru Rompres ca raspunsul favorabil primit la contestatia sa, din partea CNSAS, a venit ca o mare usurare, ultimele doua luni fiind marcate de un stres nemaicunoscut pana acum si de atacuri nemeritate din partea adversarilor politici. "Cat priveste actul care a generat tot acest calvar pe care l-am trait, cred ca membrii CNSAS s-au pripit in a trage concluzii, atunci cand au decis initial in baza unor probe, facile, incomplete si neconcludente, dar asta este. Ma bucur ca ulterior prin noile dovezi aduse de mine am putut sa-mi construiesc apararea care sa ma exonereze de o acuzatie nedreapta", a declarat Danut Culetu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă