20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCNA, un lup pus paznic la oi. Ce membri ai Consiliului sunt...

CNA, un lup pus paznic la oi. Ce membri ai Consiliului sunt bănuiţi de incompatibilitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului, instituţie al cărei rol este să vegheze asupra unui audiovizual curat de vulgar şi politic, a fost deseori acuzat de presiuni politice şi incompatibilităţi.

CNA eşuează în rolul său de a supraveghea derapajele mediatice, spune recentul raport al Comisiei Europene. Critica nu este surprinzătoare, având în vedere că reputaţia Consiliului a fost, de-a lungul anilor, pătată de incompatibilităţi şi presiuni politice.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este o instituţie subordonată Parlamentului iar membrii săi sunt numiţi, pentru un mandat de şase ani, la propunerea Senatului Camerei Deputaţilor, Preşedintelui şi Guvernului.

Drept urmare, nu au lipsit intruziunile politice. Acestora li s-au adăugat mai multe acuzaţii de incompatibilitate, uneori permise chiar de instituţia Parlamentului, cea care are Consiliul sub aripă şi care ar trebui să vegheze la o imagine imaculată a acestuia.

Şi membru CNA, şi director de teatru

Un caz relevant în acest sens este cel al recent demisionarului Mihai Mălaimare. Membru al CNA din 2008, propus de Guvernul Călin Popescu Tăriceanu, actorul este acuzat că s-a aflat în incompatibilitate încă de la numire, adică de aproape patru ani, pentru că a ocupat şi poziţia de manager al Teatrului Masca. Asta pentru că articolul 12 al Legii audiovizualului interzice unui membru al CNA să deţină o funcţie publică sau privată: „calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcţiile publice sau private, cu excepţia celor didactice, dacă nu dau naştere unor conflicte de interese.“ Cu toate acestea, propunerea de numire a sa ca membru CNA a trecut şi de comisiile de cultură din Parlament, şi de plenul legislativului.

Aceeaşi lege prevede că persoana aflată în stare de incompatibilitate mai mult de 60 de zile e demis de drept.

Mălaimare şi-a dat însă demisia abia la începutul lunii ianuarie, după ce Agenţia Naţională de Integritate a început o cercetare în cazul său. El a declarat însă că va ataca o astfel de decizie a ANI pentru că nu este într-o stare incompatibilitate.  

Vicepreşedinte al Alianţei Civice, membru în  Consiliu

Un alt nume rostit deseori în ultima vreme alături de adjectivul „incompatibil“ a fost cel al membrului CNA Christian Mititelu (numit de Guvernul Tăriceanu), căruia i se reproşează deţinerea în paralel a funcţiei de vicepreşedinte al ONG-ului Alianţa Civică. Adică o posibilă încălcare a aceluiaşi articol 12 din Legea Audiovizualului, care interzice unui membru al CNA să deţină o funcţie publică sau privată. Agenţia Naţională de Integritate nu a început însă vreo cercetare în cazul său.

Contactat de România liberă, Mititelu a declarat că, la momentul numirii sale, membrii comisiilor parlamentare nu i-au reproşat poziţia din cadrul ONG-ului. Din punctul său de vedere, această poziţie nu poate fi interpretată ca o „funcţie publică sau privată“, aşa cum spune legea, dar că îi va lăsa pe cei în măsură să decidă.

Acuzaţia a venit din partea unei colege din Consiliu- Narcisa Iorga – şi a avut ca declic o poziţie publică a Alianţei Civice în privinţa proiectului minier de la Roşia Montană. Mai exact, CNA-ul a trebuit să judece unele sesizări legate de reflectarea la TV a referendumului din decembrie privind exploatarea de la Roşia Montană. Cum Alianţa Civică – al cărei vicepreşedinte este Mititelu – îşi exprimase opoziţia faţă de acest proiect, Mititelu a fost acuzat de conflict de interese. Acuză respinsă vehement de Mititelu, care a precizat că subiectul discutat de CNA nu este proiectul în sine, ci modul în care a fost prezentat la TV.

Fost comunicator PDL, membru în CNA

Pe de altă parte, funcţia de director de comunicare al PDL deţinută între 2005 şi 2008 de Narcisa Iorga (numită de Preşedinţie) nu a ţinut-o pe aceasta departe de acuzaţii de incompatibilitate venite din partea colegilor.
„Eu nu am invocat niciodată diferitele lucruri care s-au spus despre participarea dumneavoastră la diverse campanii, alegeri, şi aşa mai departe. Nu mi-am permis lucrul ăsta, ca să mă iau după zvonuri sau după afirmaţii care se fac, deşi sunt destul de repetate şi ştiţi cum e: când sunt o mie de lucruri care merg într-o direcţie la un moment dat, începi să crezi că trebuie să fie ceva“, i-a spus Christian Mititelu Narcisei Iorga într-o şedinţă recentă a CNA.

Şefa CNA, căsătorită cu angajatul unei televiziuni

Nici nou-numita şefă a Consiliului, Laura Georgescu (numită de Guvernul Victor Ponta), nu a scăpat de acuzaţii de incompatibilitate. Motivul: soţul ei este editor în cadrul TVR, ceea ce, au spus unii dintre colegii săi, ar plasa-o în sfera unui conflict de interese şi i-ar putea întuneca judecată când se vor pune în discuţie posibile derapaje la TVR.

„Cum ar putea un editor care redactează ştiri (…) să vină în contradicţie cu deciziile unui organism colectiv, care înseamnă 11 membri şi primele 4 instituţii reprezentate aici?”, s-a întrebat, retoric, noul preşedinte al CNA.

Lista suspiciunilor de incompatibilitate poate continua cu numele unui membru proaspăt: Florin Gabrea (numit de Preşedinţie). Şi el a fost ţinta unor acuze că s-ar afla într-un conflict de interese pentru că ar fi asociat al  unei firme care are ca obiect de activitate „producţia de filme cinematografice şi video“, fapt interzis de legea audiovizualului unui membru al CNA.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă