-0.8 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialClujul, capitala Aikido timp de o săptămână

Clujul, capitala Aikido timp de o săptămână

Seminarul Internaţional de Aikido a reunit la Cluj 465 de aikidoka din 22 de tari de pe cinci continente. Comitetul Director al Federaţiei Internaţionale de Aikido şi-a stabilit strategiile de viitor în inima Transilvaniei.

Invitatul special al Seminarului Internaţional a fost descendentul direct al fondatorului artei marţiale tradiţionale japoneze, Aikido Aikikai. O parte dintre maeştrii care au participat la seminar au condus antrenamentele.

Waka Sensei- Tânărul Profesor, Mitsuteru Ueshiba- descendentul fondatorului artei marţiale Aikido, O’Sensei Morihei Ueshiba. Din tată în fiu, urmaşii fondatorului au transmis mai departe învăţăturile dobândite,  astfel încât Arta sa poată ajunge la toţi cei care vor să o aprofundeze. Waka Sensei este şi reprezentantul Hombu Dojo, sediul central al Aikido-ului mondial, situat în Tokyo, Japonia.

Christian Tissier Shihan 7 Dan Aikido Aikikai este cel care a pus bazele Federaţiei Franceze de Aikido Aikibudo încă de la începutul anilor ‘80. El este unul dintre cei mai mari maeştri de Aikido din Europa, având un aport considerabil la dezvoltarea Artei Păcii atât în Franţa, cât şi pe întreg continentul nostru.

Ulf Evenas Shihan 7 Dan Aikido Aikikai conduce Clubul de Aikido Gothenburg, Suedia, precum şi reţeaua scandinavă de Cluburi de Aikido Takemusu.Peter Goldsbury Sensei 7 Dan Aikido Aikikai este preşedintele Federaţiei Internaţionale de Aikido.

S-a născut în Marea Britanie, dar locuieşte în Japonia, în Hiroshima, din anii ’80. Acolo  este şi profesor de filosofie şi cultură comparată la Universitatea din Hiroshima.

Rogers Shihan 6 Dan Aikido Aikikai este vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Aikido, precum şi instructor senior al Federaţiei Irlandeze de Aikido – Aikikai Irlanda.

Kei Izawa Sensei 6 Dan Aikido Aikikai este secretarul general al Federaţiei Internaţionale de Aikido şi instructor şef şi fondator al organizaţiei Aikikai Tanshinjuku. Locuieşte în Colorado, Statele Unite, şi este un promotor al culturii japoneze în diverse state, traducând cărţi despre arte marţiale şi nu numai.

Wilko Vriesman Sensei 6 Dan Aikido Aikikai este membru în Consiliul Federaţiei Internaţionale de Aikido, precum şi directorul tehnic al Fundaţiei Olandeze Aikikai şi preşedintele Centrului de Aikido din Amsterdam, Olanda.

În perioada 12-14 septembrie au fost programate 12 antrenamente energice, iar pe 14, după incheierea acestora, au putut fi urmărite demonstraţiile maeştrilor invitaţi. Maeştrii au fost premiaţi de primarul oraşului Cluj- Napoca, Emil Boc. Ei au primit diplome din partea primăriei dar şi plachete gravate din partea Guvernului României.

Primarul Emil Boc a primit şi el un cadou din partea lui Mitsuteru Ueshiba Waka Sensei – o carte despre Aikido şi un DVD cu tehnicile acestei arte marţiale şi a promis că va încerca să înveţe o parte dintre aceste tehnici de Aikido.

“Sunt extrem de onorat ca municipiul nostru este pe harta lumii în acest moment prin prezenţa unei delegaţii şi a unui seminar atât de prestigios în Cluj-Napoca. Este cu atât mai frumos că se desfăşoară astfel de evenimente în oraşul nostru, cu cât anul viitor vom fi Capitala Europeană a Tineretului. Aşadar a fost ales momentul perfect pentru promovarea spiritului Aikido în rândul tinerilor. E un bun îndem pentru tânăra generaţie să urmeze Calea acestei Arte” a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

“Scopul unui aikidoka este să fie mai bun decât era el cu o zi înainte. Ca organizaţie, avem acelaşi scop – să fim tot mai buni, dar nu într-o competiţie cu alţii, ci chiar cu noi. Evenimentele din această săptămână sunt o dovadă că paşii pe care îi facem sunt în această idee. Comitetul Director a fost la Cluj-Napoca. De asemenea, cei mai mari maeştri de Aikido au venit tot la Cluj-Napoca. Waka Sensei ne-a făcut onoarea să participe la seminar, toate acestea constituind lucruri la care nici nu visam în urmă cu 15 ani. Acum, totul a fost posibil pentru ca ne-am dezvoltat armonios şi fără grabă. Onoarea pe care ne-o face Waka Sensei cu prilejul acestui seminar este deosebită. Este, cu siguranţă, un moment istoric pentru noi. El a sosit în România pentru prima dată şi a cunoscut Clujul şi România din diverse puncte de vedere: a servit produse din bucătăria tradiţională românească, a vizitat centrul Clujului, Cetăţuia, Grădina Botanică şi Salina Turda, a practicat Aikido împreună cu colegii de pe tatami, români şi străini. E un eveniment la care fiecare dintre noi a contribuit” , a declarat Dorin Marchis, preşedintele Fundaţiei Române de Aikido Aikikai, organizator al evenimentului de la Cluj.

 “Ca urmaş direct într-un sistem de arte marţiale sunt bucuros că am ocazia să văd evoluţia Aikido-ului într-o ţară atât de îndepărtată de Japonia cum este România. Sper că Aikido va fi tot mai bine înţeles în România şi că tot mai multă lume va începe să practice Aikido aici” a spus Waka Sensei, Mitsuteru Ueshiba, strănepotul de fiu al Fondatorului Aikido O’Sensei (Marele Profesor) Morihei Ueshiba.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă