15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialClujenii nu vor job-uri din cauza ninsorii

Clujenii nu vor job-uri din cauza ninsorii

În cadrul “Săptămânii Egalităţii de Şanse”, peste 200 de locuri de muncă i-au aşteptat, ieri, pe clujenii şomeri, însă ninsoarea i-a ţinut în casă.

 

Dintre românii care protestează în fiecare seară în oraşele din România nu lipsesc nici clujenii, iar cea mai mare parte dintre cei care se adună în Piaţa Unirii din municipiul ardelean sunt nemulţumiţi ori că nu au de lucru ori că primesc prea puţini bani. La numai o zi după ce protestatarii au început să şi mărşăluiască pe străzile Clujului, la Biblioteca Judeţeană din oraş a fost organizat, în cadrul “Săptămânii Egalităţii de Şanse”, un târg de job-uri.

Clujul a fost al şaselea oraş din cadrul acestei campanii naţionale, însă numărul clujenilor care au căutat de lucru a fost mult inferior celorlalte localităţi în care “Săptămâna Egalităţii de Şanse” a fost prezentă. Curios, un motiv foarte întemeiat pare că l-a reprezentat ninsoarea care a căzut ieri toată ziua peste capitala Transilvaniei. Mulţi dintre clujenii nemulţumiţi că nu au un loc de muncă au preferat să rămână în case în loc să-şi încerce norocul la peste 200 de oferte aduse numai pentru ei.

36 de angajatori

„Am avut 220 de job-uri disponibile şi 36 de angajatori, dar ne-au trecut pragul maxim 250 de clujeni în cele cinci ore cât a fost deschis acest târg. Au putut fi găsite tot felul de job-uri, atât pentru cei cu studii superioare, cât şi pentru muncitorii calificaţi şi necalificaţi. Din păcate, ninsoarea cred că i-a ţinut pe foarte mulţi în case. În celelalte oraşe a fost vreme frumoasă şi am avut un trafic de 300-400 de oameni cam la fiecare târg. Numai la Buzău, de exemplu, un oraş mult mai mic decât Clujul, am avut surpriza să constatăm o afluenţă de aproximativ 500 de persoane, cele mai multe de până acum. Din păcate am avut ghinion cu această vreme, dar ne aşteptam la un număr mai mare de persoane”, a declarat asistentul de proiect, Diana Gorun, cea care reprezintă compania “Media One”, beneficiara proiectului Ş.A.N.S.A. în cadrul căruia are loc Săptămâna Egalităţii de Şanse.

Cei maxim 250 de clujeni care au ţinut, totuşi, să treacă pragul Bibliotecii Judeţene au putut alege locuri de muncă în confecţii, construcţii, asigurări, ca agenţi de vânzări, asistenţi manageri sau ingineri, dar şi ca lucrători comerciali într-un hypermarchet sau în cadrul unei firme de pază.

„Au fost prezente şi două firme de recrutare ce lucrează pentru companii diverse, astfel că oamenii au avut de unde să aleagă. La prima oră au venit mai mulţi, însă până la finalul celor cinci ore nu s-a depăşit numărul de 250. Au fost lăsate câteva CV-uri, pentru că nimeni nu te angajează pe loc, iar peste câteva zile companiile respective vor urma să îi cheme pe oameni la un interviu. I-am rugat pe angajatori să ne dea câte un feed-back peste o lună, două să vedem ce succes a avut acest târg, însă nu am primit nici unul până acum”, a mai spus Diana Gorun.

Campania “Săptămâna Egalităţii de Şanse” face parte din proiectul european Ş.A.N.S.A. (Şansă, Acceptare, Nevoie, Siguranţă, Acces la Muncă), are o durată de implementare de doi ani şi s-a întins în toate cele opt regiuni de dezvoltare ale României.

 A început la Timişoara, în noiembrie 2011 şi vor mai urma încă două la Sibiu şi Bucureşti. Finalul proiectului va fi în luna martie 2013. 

Schimburi de experienţă

Acest proiect european a început cu focus grupuri, după care vor urma stagii de formare profesională în spiritul egalităţii de şanse, dar şi schimburi de experienţă şi transnaţionale cu regiunea italiană Perugia, partener în acest proiect. De asemenea, la finalul proiectului din luna martie va fi elaborat şi un ghid de bune practici şi se vor prezenta concluziile. Fiecare campanie din cele opt oraşe va dura cinci zile.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă