16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialClujenii au spart gheaţa pe piaţa coreeană

Clujenii au spart gheaţa pe piaţa coreeană

Parteneriatul strategic dintre România şi Coreea de Sud s-a concretizat în primul export realizat pe piaţa asiatică.

 
Parteneriatul economic strategic dintre Coreea de Sud şi România a trecut de la stadiul vorbelor la stadiul faptelor. După ce, la începutul lunii octombrie, în ţara asiatică a fost deschis Transilvania Center, în oraşul Ulsan, locul unde se află sediul corporaţiei multinaţionale Hyunday, centru care are misiunea de a promova relaţiile de afaceri româno-coreene, în decembrie s-a concretizat primul contract efectiv.  Primul export de plăci ceramice ale producătorului clujean Sanex cu destinaţia Coreea de Sud a plecat în data de 11 decembrie. Acesta este începutul unei relaţii comerciale facilitate de organizaţia clujeană Open Bridge Consortium (OBC).

În noiembrie 2012, conducerea Open Bridge Consortium Cluj a prezentat unei delegaţii de importatori coreeni mai multe fabrici de plăci ceramice şi piatră din zona Transilvaniei.

În urma vizitelor organizate la producatorul local Sanex şi a asistenţei acordate în negocieri şi logistică, delegaţia coreeană a revenit în Cluj în luna decembrie 2012, cu ocazia primului export românesc pe această piaţă. Din Sanex au plecat două tiruri cu marfă produsă la Cluj şi care vor fi vândute în Asia. Este vorba de plăci ceramice, gresie şi faianţă. Oamenii de afaceri coreeni sunt interesaţi să cumpere şi piatră fasonată, adezivi sau material pentru tencuieli, de la alţi producători din Cluj.

Importatorii coreeni au au vizitat, de asemenea, producătorul de piatră CMC Cărbunari (Maramureş), fabrica de teracotă Teravit si Ceramar (Baia Mare). Coreenii urmează să revină cu un răspuns după testarea produselor româneşti. Astfel, este posibil ca exporturile româneşti pe piaţa coreeană să crească semnificativ în anul 2013, dacă oamenii de afaceri asiatici vor fi mulţumiţi de calitatea produselor.

Parteneriat extins

Baza parteneriatului româno-coreean este reprezentat de colaborarea care durează de mai mulţi ani între Primăria Cluj-Napoca şi Primăria oraşului Suwon, unde îşi are sediul central Samsung. În această toamnă, parteneriatul a fost extins şi la nivelul administraţiei judeţene, după cum a anunţat Istvan Vakar, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. “România este imperios necesar să se promoveze în Coreea, deoarece economia coreeană este în creştere, PIB-ul lor este în creştere în fiecare an, piaţa coreeană şi piaţa asiatică este relativ ocupată şi este deschidere pentru a investi – chiar şi investiţii mai mari – în piaţa occidentală. Noi, pentru ei, reprezentăm o poartă de intrare în piaţa occidentală, prin urmare încercăm cu toată forţa noastră să îi atragem încoace”, a spus Istvan Vakar.

De asemenea, în primăvară, la finalul lunii mai, la Cluj au venit şi mai mulţi oameni de afaceri coreeni. De exemplu, preşe­dintele companiei MI Contact Co LTD, Oeng Tae Kang, care a spus că “Suntem interesaţi de Cluj, pentru că el reprezintă o bază pentru intrarea pe piaţa europeană”. 

Investiţii serioase

Oamenii de afaceri coreeni sunt interesaţi şi de domenii precum energia ori industria alimentară. Pentru ei, România reprezintă poarta de intrare pe piaţa Uniunii Europene, după cum afirmă autorităţile clujene.

Cele mai citite

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...
Ultima oră
Pe aceeași temă