11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCluj Arena înveninează relaţiile dintre Primărie şi CJ

Cluj Arena înveninează relaţiile dintre Primărie şi CJ

Cea mai frumoasă arenă sportivă din Transilvania a fost inaugurată de mai puţin de un an.

 

Relaţiile dintre Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj sunt din nou tensionate. De data aceasta, motivul este legat de utilizarea stadionului ClujArena, cea mai frumoasă bază sportivă din Transilvania. ClujArena a fost construită cu bani oferiţi de Consiliul Judeţean Cluj, condus pe atunci de actualul vicepreşedinte al PDL, Alin Tişe, şi de Guvern, condus pe atunci de Emil Boc. Baza sportivă a fost inaugurată de mai puţin de un an, iar Universitatea Cluj şi-a asigurat un soi de exclusivitate a utilizării stadionului.

Rivalii de la CFR Cluj au fost împiedicaţi să închirieze această arenă sportivă, aşa că au continuat să joace pe stadionul din Dealul Gruia. Până când echipa Universitatea Cluj a fost finanţată de controversatul om de afaceri Florian Walter, nu au existat probleme majore. Însă, de când echipa a fost preluată de partenerii lui Walter, tandemul Ioan Mărginean – Anamaria Prodan, Universitatea Cluj a început să nu îşi mai achite datoriile către societatea care administrează ClujArena. Anamaria Prodan s-a plâns că nu este susţinută financiar de comunitatea locală şi a cerut ajutorul autorităţilor locale şi judeţene.

Primarul Emil Boc a declarat că a alocat suma de un milion de lei pentru susţinerea Universităţii Cluj şi a spus că aşteaptă doar modificarea Legii Sportului, pentru a putea vira aceşti bani în conturile echipei de fotbal. Între timp, Anamaria Prodan a ameninţat că va muta Universitatea Cluj la Buzău. În lipsa plăţilor făcute de Universitatea Cluj către societatea care administrează ClujArena, compania, deţinută de Consiliul Judeţean Cluj, a intrat pe pierdere. Aceste discuţii au generat noi dispute. Primarul Emil Boc şi-a anunţat disponibilitatea de a prelua ClujArena. Şi asta în condiţiile în care o treime din bugetul companiei care administrează stadionul clujean este alocat pentru plata impozitului către Consiliul Local.

Reacţii şi contrareacţii

Declaraţiile primarului Emil Boc au stârnit reacţiile preşe­dintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. “La această dată deliberativul judeţean, prin SC Cluj Arena SA, administrează baza sportivă şi permite echipei Universitatea Cluj să-şi joace meciurile din campionat aici, în pofida faptului că datoria clubului către instituţia noastră este una deloc neglijabilă. Problema Cluj Arena nu este legată de administrare, ci de datoriile pe care gruparea sportivă, al cărei acţionar este şi Consiliul local Cluj-Napoca, le are pentru meciurile deja jucate pe stadion. Prin urmare, considerăm că în loc să avanseze soluţii fanteziste, domnul primar ar trebui să vireze în conturile SC Cluj Arena SA fondurile pe care s-a lăudat că le-a păstrat pentru susţinerea activităţii clubului.

În acest mod, Universitatea ar reuşi să-şi plătească datoriile şi ar avea rezervele financiare necesare pentru a plăti chiria stadionului până la sfârşitul anului”, afirmă repre­zen­tanţii Consiliului Judeţean Cluj. Ei au adăugat “Cât priveşte posibilitatea preluării arenei de către Primărie, este o chestiune de discutat în momentul în care domnul Boc are la dispoziţie o sumă egală cu cea investită de Consiliul Judeţean Cluj în această bază sportivă. Credem că fostul premier ştie nu doar câţi bani a alocat Guvernul, ci şi ce sume au fost cheltuite din bugetul judeţului de către finul său, domnul Alin Păunel Tişe, pentru construirea stadionului, lăsând 1400 de km de drumuri judeţene fără asfalt şi sute de mii de bolnavi fără un Spitalul Regional de Urgenţă”, mai spune Horea Uioreanu.

Fanii, în stradă

Această situaţie a generat revolta suporterilor. Fanii Universităţii Cluj au ieşit în stradă, pentru a cere ca echipa să revină în patrimoniul Consiliului Local. În prezent, acesta deţine doar un pachet nesemnificativ din acţiunile clubului.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă