16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCioroianu, un prim contact cu Rice la Oslo

Cioroianu, un prim contact cu Rice la Oslo

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, pentru Mediafax, ca a avut o intalnire "de prim contact" cu secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, dar ca nu s-a urmarit realizarea unei intrevederi bilaterale, in sens clasic. "Noi n-am urmarit o intalnire bilaterala. (…) Eu stiam ca o sa am o intalnire la nivel de contact cu Condoleezza Rice", a precizat Cioroianu.
De altfel, secretarul american de Stat nu a avut decat doua intrevederi bilaterale la Oslo, cu omologii sai norvegian si rus, a adaugat Cioroianu. In schimb, in timpul celor cateva minute de conversatie cu secretarul de Stat, ministrul roman a precizat ca a multumit pentru sprijinul acordat Bucurestiului pentru gazduirea summitului NATO, i-a dat asigurari ca prioritatile de politica externa raman aceleasi, a invitat-o sa faca o vizita in Romania in viitorul apropiat si i-a spus ca el intentioneaza sa faca o astfel de vizita la Washington. De asemenea, Cioroianu a adaugat ca va avea ocazia sa se intalneasca din nou cu Rice la o reuniune ce va avea loc in curand, in Egipt si care va fi consacrata subiectului Irak.
Intrebat daca va solicita o intalnire bilaterala cu secretarul american de Stat, in marja reuniunii din Egipt, Cioroianu a raspuns: "In opinia mea, n-are rost ca ea (intalnirea – n.r.) sa aiba loc in Egipt".
Ministrul roman de Externe considera ca o asemenea intrevedere trebuie sa se petreaca la Washington sau la Bucuresti, iar pe agenda de discutii ar figura subiecte precum includerea in programul Visa Waiver, necesitatea ca Romania sa gaseasca "un ambasador bun" in Statele Unite, relatiile cu SUA si summitul NATO de la Bucuresti.
Cat despre subiectul Irak, el a apreciat ca acesta nu constituie "un diferend" intre Romania si Statele Unite si a declarat ca va fi discutat in Egipt, cu toti participantii.
Purtatorul de cuvant al MAE Corina Vintan a declarat, miercuri, ca intalnirea intre ministrul de Externe Adrian Cioroianu si secretarul de stat american Condoleezza Rice nu a fost posibila din lipsa de timp, dar nu a explicat in ce moment au fost facute demersurile pentru intrevederea bilaterala si cine era la conducerea Ministerului de Externe in acea perioada.

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă