13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCine sunt Ghebaur şi Trandafir, milionarii din port cercetaţi de DIICOT

Cine sunt Ghebaur şi Trandafir, milionarii din port cercetaţi de DIICOT

Liviu Ghebaur controlează doi dintre cei mai mari operatori portuari. Este vorba despre North Star Shipping şi Minmetal. NSS a fost înfiinţată în 1995 şi este specializată în servicii conexe transportului maritim şi fluvial. Compania agenturează peste 250 de nave ce încarcă şi descarcă mărfuri lichide, cărbune şi alte mărfuri vrac. În august 2007, North Star devine acţionarul majoritar al MinMetal SA Constanţa, cu 51% din acţiuni. Astfel, Ghebaur administrează anual peste cinci milioane de tone de marfă, de la cereale la cărbune şi mărfuri lichide.

 

Ghebaur ajunsese, acum câteva luni, unul dintre cei mai influenţi patroni din port, dacă nu cumva cel mai influent. Surse sindicale spun că fostul director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Aurelian Popa, a fost omul său. Acest lucru nu este greu de crezut, dacă luăm în considerare că Popa a fost director general în firmele lui Gebaur mai mulţi ani. La un moment dat, acesta a ajuns la Chimpex, un operator portuar controlat de oameni de afaceri turci. Gurile rele spun că a fost mutat acolo tot la dorinţa lui Ghebaur, care putea să controleze astfel mai bine fluxul de mărfuri care era exportat. La un moment dat, în urma unui audit comandat de turci, care aveau suspiciuni în legătură cu activitatea managerială a lui Popa, acesta a fost dat afară. Popa s-a remarcat în funcţia de director general al portului,  printr-o serie de proteste violente şi de amploare împotriva sa, fiind aproape linşat de sindicalişti, care l-au acuzat de rea-voinţă şi de management defectuos. Personaj discret, Ghebaur a ţinut pagina mondenă a ziarelor locale în vara anului trecut, când a organizat o petrecere luxoasă, la care a cântat Horia Brenciu şi au participat inclusiv oameni de afaceri din străinătate, cu ocazia inaugurării unei investiţii în port.

O afacere controversată

Cătălin Trandafir este un alt milionar discret al Constanţei. Se face remarcat în special prin autoturismul Rolls Royce, despre care se spune că şi l-a cumpărat ca pe un moft, dorind să aibă o maşină unică în oraş. Trandafir deţine compania United Star Shipping, înfiinţată în anul 1993. Una dintre cele mai controversate afaceri în care a fost implicată USS a avut loc în anul 2003, când a câştigat la licitaţie închirierea danelor 31 – 33 din port, care erau închiriate de către Agroexport atunci, în mod legal. Aproape 15 firme au dorit cei 20.000 mp de dane, dar a câştigat USS, care s-a oferit să plătească 16.000 de euro pe lună, mult mai puţin decât prima clasată, care oferise 25.000 de euro, promiţând în schimb că va investi peste 30 milioane de euro într-un terminal nou, în condiţiile în care în 2002 firma nu raportase nici un profit. Cătălin Trandafir mai deţinea acţiuni în firma Umex, alături de oameni de afaceri libanezi cercetaţi în acelaşi dosar de evaziune fiscală cu cereale, în momentul în care DIICOT spune că au avut loc faptele.

Scandal cu prostituate

Numele lui Cătălin Trandafir apare şi într-un dosar din 2010 care cercetează o vastă reţea de proxenetism, supranumit “prostituate de lux pentru politicieni”. În rechizitoriul procurorilor se spune că Trandafir a întreţinut relaţii sexuale cu Popescu Alexandra Lavinia, mezina unei familii cu venituri modeste. “Şi ea şi Dobrovolschi Alina s-au certat atunci cu inculpatul (n.r. – Cornel Relu Costan, şeful agenţiei de modeling Diva Models) întrucât au refuzat să întreţină acte sexuale cu clienţii clubului, deşi ele vroiau să fie doar hostess, ba mai mul, a refuzat şi oferta alternativă de a merge în Turcia împreună cu Ozlen Zeyneddin timp de trei zile, în care trebuia să întreţină cu acesta acte sexuale. Trebuia să primească 3.000 de euro dacă ar fi acceptat, din care să-i dea inculpatului 2.000. A întreţinut, prin mijlocirea inculpatului, acte sexuale cu Trandafir Cătălin şi cu un prieten de-al lui Rasitzaimoglu Muammer Tahir”, se arată în rechizitoriu.

Percheziţii de amploare

Reamintim că DIICOT a efectuat, pe 17 august, 56 de percheziţii la sediul mai multor societăţi comerciale din judeţele Constanţa, Călăraşi, Ilfov, Ialomiţa şi din municipiul Bucureşti. Existau suspiciuni că sub coordonarea lui El Khalil Jihad, 48 de ani, şi Youssef Laoun, 38 de ani, ambii având dublă cetaţenie, libaneză şi britanică, „s-au utilizat mai multe societăţi comerciale şi s-au obţinut beneficii financiare substanţiale prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat”, potrivit unui comunicat de presă remis de DIICOT.

Faptele au avut loc în perioada 2010 – 2011, când membrii grupării au exportat masiv cereale, fără să declare provenineţa reală a mărfii.

De exemplu, cerealale erau aduse din Turcia sau Liban, dar patronii declarau că sunt produse în România şi că sunt exportate în ţări din afara Uniunii Europene, pentru a-şi deduce astfel TVA-ul.  

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...
Ultima oră
Pe aceeași temă