20 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialCine se înghesuie să taie panglica "stadionului Elena Udrea"

Cine se înghesuie să taie panglica “stadionului Elena Udrea”

RĂZBOI. Ministrul Elena Udrea şi primarul Capitalei Sorin Oprescu au pornit un adevărat război al declaraţiilor pentru a avea întâietate la tăierea panglicii noului stadion din Bucureşti. Sorin Oprescu a declarat recent că bugetul Primăriei Capitalei a fost “amputat”, astfel că nu se mai poate finaliza construcţia Naţional Arena (fostul Lia Manoliu). El a acuzat că în spatele acestei decizii a Consiliului General al Municipiului Bucureşti s-ar afla Elena Udrea, presedinte al organizaţiei PDL din Bucureşti, care ar fi dat consilierilor locali “mutarea în plic“. Explicaţia primarului este că preşedinta PDL Bucureşti “mi-o trage de două-trei luni. La modul politic”, pentru că aceasta ar intenţiona să candideze la primăria Capitalei.

La rândul său, Elena Udrea a răspuns atacurilor lui Oprescu, acuzându-l pe acesta că încearcă să-şi mascheze incompetenţa managerială.

“Prin votul dat în CGMB, PDL s-a asigurat că şi în 2011 vor putea fi asigurate plăţile la subvenţiile pentru căldura şi apa caldă a bucureştenilor, precum şi pentru transportul public, că vom putea continua lucrările de investiţii importante pentru bucureşteni. M-au surprins poziţia şi comentariile lui Sorin Oprescu faţă de votul dat de PDL. Sorin Oprescu minte când afirmă că PDL i-a blocat proiectele. Niciunul dintre proiectele de care vorbeşte nu îi aparţin, toate proiectele de investiţii din Capitală sunt iniţiate, promovate şi susţinute de PDL. Nu e nici măcar unul singur iniţiat de Sorin Oprescu”, a declarat Elena Udrea.

Primarul Sorin Oprescu spune că această mişcare are ca princial motiv apariţia partidului de guvernământ ca un salvator care va aduce bani de la Guvern pentru finalizarea stadionului. Acesta consideră că stadionul “Lia Manoliu” va ajunge să se numească “Elena Udrea”.

“Motivul este acela pentru a bloca primăria să termine stadionul şi pentru a veni Guvernul, salvator, cu banii necesari şi pentru a-şi asuma apoi un proiect care nu este nici al meu şi nici al lor”, explică Oprescu.

Totodată, Elena Udrea a dat asigurări că stadionul naţional Lia Manoliu va fi finalizat în termenul convenit, aprilie-mai 2011, cu finanţare de la Guvern, astfel încât România să poată să fi gazda unei mari competiţii internaţionale. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului îl acuză pe Sorin Oprescu că a reuşit să dubleze devizul pentru construcţia Naţional Arena, fostul Lia Manoliu.

“Asigur bucureştenii că proiectul acesta va fi finalizat la termen. (…) Preţul a crescut în timpul mandatului domnului Oprescu de la 140 milioane de euro la aproape 300 milioane de euro. Chiar şi în aceste condiţii, ne vom îngriji ca acest stadion să fie finalizat la timp, pentru că avem tot interesul ca România să intre în circuitul acestor mari competiţii sportive. Guvernul va continua să facă ce a făcut şi anul trecut şi-şi va asigura partea de cofinanţare stabilită printr-un protocol pentru Lia Manoliu, iar Primăria ne vom asigura să aibă resursele necesare pentru partea de cofinanţare pe care trebuie s-o asigure”, a menţionat Udrea, citată de Newsin.

Pare că cele doua părţi au început deja campania electorală pentru primăria Capitalei, chiar dacă Elena Udrea a declarat că nu o interesează această funcţie. Din punct de vedere politic este foarte important cine îşi asumă finalizarea noului stadion şi va tăia panglica la inaugurare.

Consilierii generali au votat luni bugetul Capitalei pe 2011 cu amendamentele propuse de PDL. Potrivit acestor amendamente au fost reduse bugetele pentru o serie de lucrări de investiţii în favoarea subvenţionării RADET şi RATB. Cea mai mare reducere de buget a fost făcută la Stadionul Lia Manoliu. Mai exact, 235 de milioane de lei din cei 382 milioane, prevăzuţi în proiectul propus de Sorin Oprescu au fost tăiaţi. Elena Udrea a declarat marţi că stadionul va fi terminat în aprilie-mai 2011 cu bani de la Guvern.

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

nu l-a și spălat, când l-a scos din mocirlă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a explicat de ce Partidul Național Liberal (PNL), care stă drepți, de ceva...

Lituanienii votează în cadrul unor alegeri prezidențiale umbrite de Rusia

Lituania organizează duminică alegeri prezidențiale, iar actualul președinte Gitanas Nauseda este așteptat să câștige după o campanie dominată de preocupările legate de securitatea în...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 26 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 26 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 26 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă