21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCine nu-i lasă pe saudiţi să crească producţia de petrol

Cine nu-i lasă pe saudiţi să crească producţia de petrol

Arabia Saudită ar dori să crească producţia de petrol în interiorul organizaţiei OPEC, însă întâmpină rezistenţă din partea celorlalte state membre, care doresc o revizuire a nivelului de producţie, potrivit ministrului angolez al petrolului, citat de bloomberg.com.

Ecuador, Venezuela şi Angola au declarat la unison că pieţele de petrol sunt bine alimentate în momentul de faţă şi nu există motive de creştere a producţiei. Cele 12 state membre OPEC se întâlnesc astăzi la Viena.

„Oamenii vorbesc despre o creştere”, a spus ieri ministrul angolez al petrolului, Jose Maria Botelho de Vasconcelos, prezent în capitala Austriei. „Însă trebuie să aşteptăm şi să vedem. Sentimentul meu este că acum nu este nevoie. Piaţa este bine alimentată în momentul de faţă, în ciuda problemelor geopolitice.”

OPEC, care produce 40% din producţia de petrol a lumii, intenţionează să ridice nivelul producţiei plafonat ultima oară în anul 2008, a declarat un delegat oficial din Golful Persic, care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului pentru că nu este autorizat facă declaraţii publice.

Miniştrii OPEC se tem că Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol al grupului, ar dori să mărească producţia mondială de ţiţei cu 1,5 milioane de barili pe zi, pentru a întâmpina cererea mondială în creştere şi pentru a suplini exportul Libiei, a treia mare ţară producătoare din Africa.

Preţul barilului de petrol a câştigat 37 de procente în ultimele 12 luni, potrivit bloomberg.com.

Mai mulţi analiştii americani au declarat ca, cel mai probabil, OPEC chiar va suplini producţia cu 1,5 milioane de barili pe zi, începând cu această vară.

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez a spus că nu este nevoie de o creştere a producţiei în acest moment.

Chavez a declarat la televiziunea de stat din Ecuador, că preţul actual este la un nivel rezonabil şi că acesta oricum va creşte în urmărorii ani. Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a adaugat şi el că preţul de aproape 100 de dolari pe baril este echitabil.

Iranul, al doilea mare producător de petrol al lumii este, cel puţin din punct de vedere istoric, un negociator care ţine cu dinţii de preţ.

În acest sens, guvernatorul pentru OPEC al Iranului, Mohammad Ali Khatibi a declarat pe 6 iunie că se va opune creşterii producţiei. Nu este nevoie să creştem producţia în acest moment, potrivit agenţiei Xinhua.

În decembrie 2008, OPEC a anunţat cea mai mare reducere a producţiei din istorie, pe fondul scăderii cerereii, plafonând producţia la 24,845 milioane de barili pe zi, însă aici nu intra şi petrolul irakian, scutit de cotaţiile OPEC.

Statele membre OPEC sunt Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă