21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCine lucrează de Sfȃntul Andrei se ȋmbolnăveşte de Ignat. Vezi ce nu...

Cine lucrează de Sfȃntul Andrei se ȋmbolnăveşte de Ignat. Vezi ce nu trebuie să faci ȋn această zi

Ziua de 30 noimebrie este cunoscută şi sub numele de ziua Lupului sau Godinetul şchiop. Multe din practicile acestei zile se leagă de lupi. Tradiţia se păstrează ȋncă de pe vremea Dacilor, care venerau Lupul, pe care ȋl aveau ca simbol şi pe steagul lor de luptă.

Superstiţii şi tradiţii de Sfȃntul Andrei

La sate, se spune că, dacă ȋn noaptea de dinaintea Sfântului Andrei, vitele mugesc, ȋnseamnă că vin lupii, iar pentru a le feri, gospodarii fac o cruce din ceară şi o lipesc de cornul drept al animalelor.

De asemena, se spune că ȋn noaptea de 29 spre 30 noimbrie lupul ȋşi poate ȋndoi gȃtul şi ȋşi vede coada. Astfel, el devine mai puternic, iar prada nu ȋi poate scăpa nicicum.

Strigoii lasă bărbaţii fără potenţă

Tot ȋn noaptea de sfȃntul Andrei, strigoii ies din cimitire, pocnesc oamenii, le sug sȃngele, “leagă” sau iau potenţa bărbaţilor, “strică” taurii, fură sporul vitelor şi se joacă cu urşii şi lupii. Ȋn ajunul zilei de sfȃntul Andrei este interzis să se lucreze ȋn casă.

Se spune că Sfȃntul Andrei ȋmparte lupilor prada pentru iarna ce vine. Nu este bine să mături, tot din cauza lupilor, nici să dai gunoiul afară din casă, să nu dai cu ȋmprumut nimic şi nici măcar să nu dai de pomană.

Tot acum se fac previzuni meteo: dacă ȋn nopatea de 29 spre 30 noiembrie este lună plină şi senin, iarna va fi cu moină, dacă nopatea este ȋntunecată, iarna va fi grea. Se pune o crenguţă de măr ȋn apă. Dacă ȋnfloreşte pȃnă de sfȃntul Vasile, va fi un an nou roditor.

Cine lucrează de Sfȃntul Andrei, se va ȋmblonăvi de Ignat

Aşa spun bătrȃnii, care pentru a se feri de moroi şi strigoi, ungeau uşile caselor şi ferestrele cu usturoi.

Fetele măsoară 9 ceşcuţe de apă ȋntr-o strachină şi o pun la icoană pȃnă a doua zi. Dacă apa rămȃne ȋn strachină, vor avea noroc. Dacă ultima ceaşcă nu se mai poate umple, nu se vor mărita nici anul viitor.

Alte practice divinitorii se făceau şi cu ajutorul a trei căpăţȃni de usturoi, puse ȋntr-o covată păzită de o bătrȃnă, la lumina lumȃnării. Dimineaţa se juca covata ȋntr-o horă, apoi se ȋmpărţea usturoiul care era folosit ca leac, la farmece sau descȃntece.

Grȃul pus la ȋncolţit ȋn noaptea de Sfȃntul Andrei poate oferi informaţii despre anul care vine, dacă va fi unul bun sau nu.

Fiecare este dator să mănȃnce covasă

Covasa este un preparat ce ţine de un ritual bine păstrat: este făcut din mălai şi făină, ori mălai şi mei, fermentat, despre care se susţine că fereşte de strigoi. Acest ritual este ȋnsoţit de o masă bogată, la adăpostul casei bine unse cu usturoi.

Cine a fost Sfȃntul Andrei

Este considerat Ocrotitorul Romȃniei. Sfȃntul Andrei a fot fratele lui Petru şi fiul lui Ioana din Betsaida. El a fost, mai ȋntȃi, ucenic la Sf. Ioan Botezătorul, pe care l-a părăsit, urmȃndu-l pe Isus Hristos.

După ȋnaltarea Lui, Apostoul Andrei a plect să propovăduiască ȋn Bitinia, Marea Neagră, propontida, părţile Dunării Grecia, Ahaia şi ȋn multe alte locuri. Ȋn multe dintre aceste locuri a fost prigonit pentru credinţa sa.

Cele mai citite

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă