16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCinci persoane acuzate de ultraj, în dosarul agresării ministrului Barbu

Cinci persoane acuzate de ultraj, în dosarul agresării ministrului Barbu

Lectorul universitar Claudiu Crăciun, activistul Alexandu Alexe şi alte trei persoane au fost puşi sub învinuire pentru ultraj contra bunelor moravuri, în dosarul privind distrugerea maşinii ministrului Daniel Barbu.

Anchetatorii nu doresc să dea prea multe detalii despre acest dosar, susţinând că este o anchetă în curs de desfăşurare. Cei acuzaţi spun că este de fapt un abuz şi că la baza acestui dosar ar fi presiuni guvernamentale. Mai mult, cei cercetaţi în această cauză spun că şoferul ministrului a făcut manevre care ar fi pus în pericol viaţa unor protestatari.  

Claudiu Crăciun, acuzat de ultraj şi tulburarea liniştii publice

Claudiu Crăciun spune că nu are nicio legătură cu spargerea lunetei maşinii ministrului. ”Mi s-au adus acuzaţii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea linştii publice. Nu ştiu cum au ajuns la aceste concluzii. Acuzaţia de tulburarea liniştii şi ordinii publice vine, probabil, pentru că am strigat ”Demisia!” şi ”Vrem Cultură, nu cianură” . Pentru ultraj sunt acuzat, probabil, pentru că mă aflam în grupul celor care au încercat să oprească maşina ministrului. I-am făcut semne şoferului să oprească, pentru a împiedica rănirea persoanelor care se aflau acolo. Şoferul ministrului făcea manevre ”faţă-spate”. Acolo erau 15-20 de persoane, inclusiv poliţişti şi jandarmi”, a declarat Claudiu Crăciun.

Citeşte şi: Claudiu Crăciun, acuzat de ULTRAJ şi pus sub URMĂRIRE PENALĂ

Claudiu crede că dosarul este făcut la presiuni guvernamentale şi că premierul încearcă intimidarea protestatarilor şi a celor care îşi exprimă în mod liber opiniile. ”Se încearcă asocierea protestelor paşnice din ţară şi străinătate cu un incident de acest fel. Guvernul s-a grăbit să facă afirmaţii jignitoare”.

Profesorul spune că va face plângere de calomnie împotriva lui Barbu.

Alexandu Alexe: m-am trezit cu cioburi sub palme

Activistul civic Alexandu Alexe spune că el a contestat, la Secţia 10, felul în care a fost redactată şi comunicată citaţia pentru audieri. El a cerut ca, împreună cu avocatul, să aibă acces la probe. ”Aştept să mi se trimită o citaţie care să respecte legea. Încă nu ştiu acuzaţiile care mi se aduc. Mi se pare suspect faptul că au fost aduşi la audieri oameni care nu au nicio legătură cu incidentul respectiv. Nici nu au fost acolo, cum este cazul Dianei Iftodi”, a spus Alexe.

Citeşte şi: Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe, învinuţi în dosarul atacului asupra ministrului Barbu

Alexe spune că la început se afla în partea din faţă a maşinii ministrului, însă după ce Daniel Barbu a intrat în autoturism, a văzut cum în spatele acesteaia un poliţist bruschează două persoane. Atunci a mers acolo pentru a ”aplana” conflictul. ”I-am spus poliţistului să nu mai bruscheze oamenii. În acel moment maşina ministrului a început să meargă în marşalier. În spatele maşinii lui Barbu se afla o altă maşină, cea a gărzilor de corp. Eram practic prins între cele două autoturisme. M-am urcat cu picioarele pe bara de protecţie şi m-am agăţat de maşină. Am făcut-o instinctiv. Am început să bat cu palmele în portbagaj pentru a atrage atenţia. În timp ce băteam m-am trezit cu cioburi sub palme. Toţi băteau cu palmele în maşină. Nu ştiu cine ar fi putut sparge parbrizul”, a declarat Alexe pentru România Liberă.

Citeşte şi: Cine este Claudiu Crăciun, unul dintre cei acuzaţi de agresiunea asupra ministrului Culturii

Activistul Alexandu Alexe spune că probabil luni va fi chemat, din noi, să dea declaraţii în acest dosar.”Dacă nu mă mai vor chema, probabil că vor lua în considerare declaraţia mea, de şapte pagini, care există deja la dosar. Acolo am spus tot ce s-a întâmplat, cu lux de amănunte”, a mai spus Alexe.

Avocaţii îi reprezintă gratis pe protestatari

Alexandu a mai spus că avocaţii care-i reprezintă pe el şi pe ceilalţi patru fac acest lucru pro-bono. ”Nu am un singur avocat care să mă reprezinte. De fiecare dată a venit altcineva. Sunt avocaţi care susţin mişcarea noastră şi fac acest lucru pro-bono, şi pentru mine şi pentru ceilalţi”, a mai spus Alexandu Alexe.

Citeşte şi editorialul: De ce exagerezi când te solidarizezi cu Claudiu Crăciun

Cum s-a spart luneta maşinii ministrului Barbu

Avocatul Tonel Pop, cel care o reprezintă pe una dintre persoanele chemate joi la audieri, a explicat pentru România Liberă că, în timp ce a vizionat mai multe înregistrări, a auzit zgomote specifice cioburilor de bujie şi că, de fapt, acestea ar fi spart, în opinia sa, luneta maşinii. ”Este părerea mea. Am auzit cum acel zgomot de două-trei ori. Cineva a aruncat acele pietricele, cioburi de ceramică, rezultate din spargerea unor bujii. De fapt este o metodă folosită de hoţii de maşini. Protestatarii au bătut cu palmele în maşină. Chiar dacă loveau în lunetă, aceasta nu se putea sparge din loviturile palmelor”, a spus Pop.

În seara zilei de 17 octombrie, mai multe persoane care participau la un protest neautorizat faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, printre care Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe, l-ar fi bruscat pe ministrul Culturii, la ieşirea dintr-un club din Centrul Vechi al Capitalei. În urma incidentului, ministrul Culturii Daniel Barbu şi şoferul lui au depus plângere la poliţie.

”În cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, cu prilejul participării la un protest neautorizat în Centrul Vechi al Capitalei, în data de 17.10.2013, lucrători de poliţie din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale – Poliţia Sector 3, sub îndrumarea procurorilor acestei unităţi de parchet, au procedat la citarea unui număr de cinci persoane, în vederea aducerii la cunoştinţă a învinuirii şi audierii în calitate de învinuiţi”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, remis RL.

Contactat de România Liberă, ministrul Daniel Barbu nu a dorit să facă vreo declaraţie în legătură cu acest dosar.

Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă