12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCinci destinații de vis pentru turism și aventură

Cinci destinații de vis pentru turism și aventură

În aşteptarea momentului în care oamenii vor face turism în spaţiu, cercetătorii testează noua tehnologie pentru viitoarele misiuni spaţiale în locuri cu peisaje ireale, desprinse parcă de pe alte planete.

CNN prezintă câteva astfel de destinaţii feerice, pe care turiştii le pot vizita – cu puţin curaj – pentru a-şi forma o părere despre cum ar putea arăta viaţa în alt loc diferit de Terra.

Deşertul Atacama, Chile

Unul dintre cele mai uscate locuri de pe planetă, deşertul Atacama se prezintă de obicei privitorului ca un peisaj lunar, cu vechi scurgeri de lavă, lacuri sărate şi munţi stâncoşi. Cu doar 15 milimetri de precipitaţii pe an, acest deşert apare ca un loc în care viaţa nu a reuşit, pur şi simplu, să se impună. Însă atunci când vin ploile, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în octombrie 2015, seminţele latente, îngropate, uneori cu anii, în sol, capătă viaţă. Florile îmbracă deşertul într-o explozie de roz, purpuriu, portocaliu şi galben – iar nuanţele atât de vii fac ca acest nou peisaj luxuriant să arate la fel de ireal ca şi cel sterp. În 2005, oamenii de ştiinţă de la NASA au descoperit în deşertul Atacama noi habitate microbiene, folosind un rover asemănător celui la care au recurs pe Marte.

Charamel, Mauritius

Insula Mauritius (sud-estul Africii) – faimoasă pentru plajele sale cu nisip alb – ascunde în colţul de sud-vest o mică întindere de dune colorate a căror existenţă rămâne un mister pentru oamenii de ştiinţă. Acestea s-au format din rocă vulcanică, care, de-a lungul timpului, s-a descompus şi, combinată cu alte materiale, au rezultat dune de culoare roşie, maro, violet, verde, albastru, purpuriu şi galben. În mod misterios, dunele colorate nu par să se erodeze, nici chiar în urma ploilor tropicale masive, iar culorile rămân separate în mod natural. Un magazin de suveniruri vinde fiole de nisip pe care turiştii le pot scutura, amestecând nisipul, pentru a vedea apoi cum se separă din nou pe culori.

Hell, Insula Grand Cayman 

Rocile negre şi ascuţite acoperă aproximativ jumătate din dimensiunea unui teren de fotbal, într-un peisaj atât de neprietenos, încât şi-a câştigat pe drept numele de “iad” (Hell). Şi chiar dacă rocile par lipsite de viaţă, turistul care ajunge aici trebuie să ştie că acestea sunt de fapt produsul unei interacţiuni neobişnuite între calcar şi un tip de algă, al cărei rezultat poată denumirea de “phytokarst”. “Hell” nu este singurul loc din Caraibe unde poate fi întâlnit acest fenomen, însă rămâne cel mai spectaculos.

Parcul Naţional Canaima, Venezuela 

Munţii cu un platou în loc de vârf din Parcul Naţional Canaima (vestul Venezuelei) sunt atât de înalţi, încât ai senzaţia că râurile de pe aceştia se varsă în norii de dedesubt. Printre localnici, aceşti munţi sunt denumiţi “tepuis”, termen care se traduce prin “casa zeilor”. Timp de secole, oamenii care au locuit în apropierea lor au refuzat să îi exploreze de teama zeităţilor sau a creaturilor stranii care i-ar fi populat. Şi chiar dacă este adevărat că pe culmile acestor munţi pot fi întâlnite animale ciudate, cele mai neobişnuite sunt plantele, parcă de pe altă lume şi, în esenţă, uitate de evoluţie. Aici putem întâlni gigante plante carnivore cu ulcior şi orhidee neobişnuite, care par mai degrabă asemănătoare cu flora din preistorie.Tot în acest parc naţional se află şi cascada Angel – cea mai înaltă din lume – care cade de pe platoul muntos Auyan-Tepui şi a inspirat filmul “Up”, produs de Pixar.

Insula Fogo, Capul Verde

Insula constă dintr-un singur vulcan negru. În interiorul craterului principal există un număr de şapte cratere mai mici, fiecare creat printr-o altă erupţie în timpul lungii istorii a vulcanului. Oamenii de ştiinţă cred că o mega-erupţie în urmă cu 73.000 de ani a provocat prăbuşirea unei părţi a insulei şi un tsunami de 244 de metri, care s-a abătut peste insulele vecine, împrăştiind bolovani de dimensiunea unor camioane, încă vizibili în peisaj. Chiar dacă vulcanul este încă activ (ultima dată a erupt în 2014), pe insulă locuiesc 40.000 de persoane. Viile de aici produc un vin extrem de puternic din struguri crescuţi în interiorul craterului, iar pe una dintre părţile vulcanului există o plantaţie de cafea. La baza vulcanului, plajele cu nisip întunecat se deschid către Oceanul Atlantic.   

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă