16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCiclonul Yasi nu a făcut victime în Australia

Ciclonul Yasi nu a făcut victime în Australia

Ciclonul Yasi, unul dintre cele mai puternice care au afectat Australia în ultimul secol, se îndrepta, joi, spre interiorul părţii de nord-est a ţării, provocând pagube severe mai multor localităţi din regiune, dar fără să facă victime, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Rafale de vânt de până la 290 de kilometri pe oră au smuls acoperişuri, au scos arbori din rădăcini şi au distrus cabluri electrice, provocând pene de curent pe coasta statului Queensland.

Nici o victimă, morţi sau răniţi, nu a fost semnalată, până în prezent, a anunţat premierul statului Queensland (nord-est), Anna Bligh, adăugând că este vorba de o adevărată “uşurare”, în urma previziunilor alarmante din ultimele zile.

Dar sunt aşteptate informaţii din oraşele cele mai afectate, unde accesul este dificil, pentru a fi prezentat bilanţul definitiv, a adăugat ea. Un plan de evacuare a mii de persoane şi uşoara deviere către sud a traiectoriei ciclonului, care a evitat oraşul Cairns, explică absenţa victimelor, potrivit autorităţilor.

La Cairns, un oraş de 130.000 de locuitori, un puternic centru turistic, din cauza apropierii sale de Marea Barieră de Corali, s-au prăbuşit câţiva copaci, iar câteva clădiri au fost avariate.

În localităţile situate mai la sud, unde 10.500 de persoane s-au refugiat în centre de primire, rafalele de vânt au smuls acoperişurile mai multor case, producând un vacarm asemănător celui al unui tren în plină viteză.

“Eram aşezaţi la masă, în bucătărie, când am auzit un zgomot mare de ruptură, iar acoperişul a fost luat pe sus”, a declarat Scott Torrens, în vârstă de 37 de ani, care se adăpostea în casă cu familia sa, în apropiere de Innisfail, la sud de Cairns. “Totul s-a petrecut foarte repede”, a adăugat el.

Lângă Tully, o localitate de 2.500 de locuitori, situată într-o regiune agricolă, Vince Silvestro, un producător de trestie de zahăr, a descris peisajul drept o “zonă de război”.

“Există atât de multe pagube, încât este de necrezut. Recoltele noastre sunt distruse în întregime”, a declarat el pentru agenţia AAP.

Autorităţile au cerut locuitorilor să rămână, în continuare, acasă, din cauza rafalelor puternice de vânt şi furtunii de pe coaste.

“Există un risc al creşterii rapide a nivelului apelor, la malul mării, şi al inundaţiilor. (Furnizarea de) electricitate este întreruptă, iar anumite zone ale statului se află pe traiectoria ciclonului”, a subliniat premierul australian, Julia Gillard.

Ciclonul Yasi slăbea în intensitate, pe măsură ce avansa către interiorul uscatului şi a fost retrogradat la categoria 2, pe scara Saffir-Simpson.

De mai multe zile, serviciile de meteorologie australiene avertizau cu privire la sosirea ciclonului Yasi, precizând că este vorba despre prima furtună tropicală de categoria 5 care traversează această regiune, din 1918 şi până în prezent.

Talia şi intensitatea lui Yasi le-au depăşit cu mult pe cele ale ciclonului Tracy, care a devastat oraşul Darwin (nord), în 1974, unde au fost ucise 71 de persoane, iar aproximativ 90 la sută din case au fost distruse.

Ultimul ciclon important care a afectat nord-estul Australiei este Larry, de categoria 4, care a distrus, în 2006, recoltele din regiunea Innisfail.

Nord-estul Australiei a fost afectat, de curând, de inundaţii vaste, în care au murit circa 30 de persoane şi care au acoperit o suprafaţă de dimensiunea Germaniei şi Franţei.

Cele mai citite

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă