13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialChinurile vietii de model

Chinurile vietii de model

Dupa scandalurile starnite in Spania si Italia de restrictiile legale privind greutatea minima a modelelor, lumea modei si regula unica a succesului – cat mai putine kilograme pe cantar! – este criticata si in SUA de unul dintre cele mai in voga modele, rusoaica Natalia Vodianova.

“Stiam doar ca trebuie sa slabesc fara nici o indoiala. Incet-incet deveneam din ce in ce mai angoasata, au inceput sa-mi cada din ce in ce mai multe fire de par, am inceput sa obosesc… Cred ca acum sunt obosita moarta. M-a salvat un amic medic, care mi-a deschis ochii explicandu-mi ca imi pregateam propria distrugere. Acum totul este OK”. Cuvintele grele ii apartin Nataliei Vadianova, 24 de ani (1,76/50 kilograme), apreciat fotomodel rus, una dintre celebritatile publicitatii – a aparut in ultimele campanii Calvin Klein si Louis Vuitton – si vizeaza intreaga lume a modei: stilisti, responsabili din agentii, nutritionisti, aflati la New York pentru traditionala saptamana a modei din metropola americana. Este prima oara cand in SUA, unde tot ce alarmeaza mai mult in ultimii ani este obezitatea, se pune problema modelelor scheletice, a sanatatii lor si mai ales a celor care vor sa le imite.
Marturia Nataliei, aparuta in "New York Times", are efectul unei lovituri bine tintite. “Aceasta este o lume care face presiuni si conditioneaza comportamente. Ti se impune sa-ti formezi o idee fixa despre cum trebuie sa arati. Este unicul mod in care poti sa reusesti in lumea modei”. Natalia vorbeste si despre problemele avute recent, cand a devenit mama: s-a ingrasat patru kilograme, pe care a trebui sa le elimine, “cursa” cu ochii mereu pe cantar. “Sunt norocoasa deoarece pentru mine este un moment important si primesc o gramada de oferte si nu-mi pasa de critici. Dar vad nenumarate fete la inceputul carierei care provin din familii sarace si care sunt dispuse sa faca totul pentru a-si realiza unicul vis, acela de a deveni model pentru cat mai mult timp posibil… habar n-au la ce riscuri se expun”. In SUA inca nu au aparut restrictii cum sunt cele din Italia si Spania care se refera la masa corporala minima. Doar limita de varsta ramane impusa: nici un model nu poate avea sub 16 ani. Interesant este ca agentiile isi paseaza vina si se acuza intre ele pentru folosirea modelelor din ce in ce mai slabe. Ivan Bart, director de creatie la “IMG Models”, amplifica efectele marturiei Nataliei Vodianova: “In 1986 masura-tip era intre 6 si 4. Apoi s-a trecut la 4, slaba. Apoi de la 4 la 2 a fost un pas, iar in final am ajuns la 0…”.
Niah Fish, un decan de varsta al fashion-ului newyorkez, speculeaza ironic: “Sa obligi stilistii sa lucreze cu modele «carnoase» e ca si cum i-ai cere lui Rubens sa picteze femei scheletice”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă