15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialChina face jocurile

China face jocurile

Venezuelenii vor alege la 14 aprilie succesorul lui Hugo Chavez, în timp ce China urmăreşte îndea­proape procesul de tranziţie la Caracas, pentru că, dincolo de alianţa cu fostul şef de stat al Venezuelei, pentru Beijing această ţară din America Latină este mai ales un plasament strategic.

 

Hugo Chavez, decedat în urma unui cancer, a lăsat o ţară cu o economie precară, în pofida faptului că Venezuela a fost şi rămâne un actor major pe piaţa petrolului. Tocmai acest petrol i-a permis fostului „Comandante“ să-şi aleagă aliaţi şi parteneri care l-au ajutat să rămână la putere. După ce a cochetat cu Iranul şi Rusia, Chavez a ales China pentru un parteneriat strategic, al cărui scop a fost „credite contra petrol”. Venezuela, care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, a întărit relaţiile cu China în perioada de 14 ani cât Chavez a fost la putere la Caracas. China Development Bank a livrat deja un acord de peste 20 miliarde credite către societatea naţională petrolieră a Venezuelei şi rambursările urmează a fi făcute în aur negru. 10 milioane tone de brut venezuelean livrate anual către Petrochina. Cu Hugo Chavez, autorităţile chineze stabiliseră între 20 şi 50 milioane tone anual până în 2020 şi, în paralel, grupuri chineze din construcţii şi telecomunicaţii s-au poziţionat în ţară.

Interese majore

În noua conjunctură post-Chavez, miza Beijingului este de a-şi păstra poziţia, având în vedere că Venezuela asigură 10% din necesităţile petroliere ale Chinei.

Vicepreşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, succesorul desemnat de Chavez, care este cotat câştigător la viitoarele alegeri prezidenţiale, a ţinut să asigure China de continuitatea politicii lui Chavez faţă de „bancherul” chinez, aliat indispensabil pentru economia dezastruoasă a Venezuelei. După funeraliile fostului lider bolivarian, în cadrul unei reuniuni cu delegaţia chineză, Maduro, devenit preşedinte ad-interim, a asigurat că Venezuela va întări alianţa strategică cu China, al doilea partener economic al său.

„Cel mai bun omagiu pe care îl putem aduce lui Hugo Chavez este întărirea alianţei strategice pe care o avem cu China”. Venezuela livrează anual 640.000 barili de petrol Chinei, din care 240.000 barili servesc rambursării datoriei de 30 miliarde dolari contractată în ultimii ani de la gigantul asiatic. China este al doilea partener comercial al ţării, cu un schimb de peste 20 miliarde dolari în 2012.

Interesele Chinei în Venezuela sunt importante. Cu toate că petrolul venezuelean, livrat la preţuri preferenţiale, era dirijat de Chavez şi spre alţi aliaţi, cum sunt Cuba şi Nicaragua, china este cea care a profitat de petrolul Venezuelei. A reglat în avans imense cantităţi de brut, creditând ţara cu zeci de miliarde de dolari, şi Beijingul exercită un rol din ce în ce mai dominant în deciziile de dezvoltare economică ale acestui stat latino-american. Negocierile de anul trecut între guvernul de la Caracas şi China International Trust and Investment Corporation şi Industrial and Commercial Bank of China au permis Chinei să achiziţioneze o participare de 10% în Petropiar, o întreprindere mixtă venezueleană cu active confiscate de la grupul occidental ConoccoPhilips.

Aurul de la Las Cristinas

China, decisă să securizeze aprovizionările sale energetice, este totuşi îngrijorată de posibilitatea erodării relaţiilor privilegiate pe care le-a ţesut cu regimul Chavez şi după ce a acordat Caracasului credite masive se teme pentru investiţiile strategice în viitor. La finele anului trecut, Beijingul a semnat cu partenerul venezuelean un acord pentru dezvoltarea unui uriaş proiect minier la Las Cristinas pentru exploatarea zăcămintelor de aur şi cupru. După ce a obţinut acces la una dintre cele mai mari mine de pe planetă,Las Cristinas, China se pregăteşte să efectueze o revoluţie pe piaţa mondială a aurului şi să devină a doua ţară din lume ca volum al rezervelor sale de aur.

 

Cele mai citite

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

VIDEO. Laura Giurcanu s-a despărțit de fiul Andreei Esca. Influencerița s-a întors la fostul iubit

Viața sentimentală poate fi plină de surprize și răsturnări de situație, iar Laura Giurcanu pare să fi experimentat acest lucru într-o manieră cât se...
Ultima oră
Pe aceeași temă