16.4 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialChimistul de aur al Constanței: Povestea elevului român care a învins 300...

Chimistul de aur al Constanței: Povestea elevului român care a învins 300 de concurenți din 75 de țări

Paul Haidu Gerea, elev la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Con­stanța, a obți­nut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Chimie, care a avut loc în Georgia. O olimpiadă care a durat nu mai puțin de nouă zile. ”Examenele au constat în două probe, o probă teoretică și una practică, ambele de cinci ore, desfășurate la universitatea din Tbilisi.

Proba practică a constat din trei probleme, o problemă de analiză calitativă anorganică, o problemă de analiză calitate organică și o problemă de analiză cantitativă, iar proba teoretică a constat din opt probleme din mai multe domenii ale chimiei, chimie analitică, chimie fizică, chimie anorganică, chimie organică. Au fost 50 de pagini de subiecte și foi de răspuns, e destul de greu să te încadrezi în timp fără experiența anterioară”, a spus Paul.

Nu i s-a părut foarte greu. De altfel, este obișnuit cu olimpiadele internaționale, căci nu se află la prima participare. ”Au fost probe de dificultate moderată  puțin mai simple decât cele de anul trecut. Punctajele au fost destul de mari și am reușit să iau o medalie de aur, echipa României a avut trei medalii de aur și una de argint, a spus el. A avut de înfruntat 300 de concurenți din 75 de țări. Chinezii sunt cei mai buni la chimie din lume. Și anul trecut și anul acesta locul întâi în lume la echipe.

Se pregătește de cinci ani

Paul a declarat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa din Constanța, că se pregătește de cinci ani, din clasa a șaptea, la chimie. Pentru el, materia aceasta, care poate da multe dureri de cap altor liceeni, este o plăcere. Dovadă: chiar și acum, în vacanță, citește, se pregătește. ”Chimia nu este o povară așa că și în aceste vacanțe mai citesc la chimie, mai fac câte o sinteză în laborator, deci nu este o chestie care ­să-mi displacă sau o chestie pe care să o fac de nevoie. Chimia mi-a plăcut cel mai mult încă din clasa a șaptea când am descoperit toate științele exacte, în clasa a cincea descoperisem biologia, în clasa a șasea fizica, dar chimia mi-a plăcut cel mai mult, pentru că este o combinație foarte bună între partea teoretică și partea experimentală”, a spus medaliatul la olimpiadă. Tata este inginer și mama farmacistă. Și ei i-au insuflat dragostea de carte.

Pentru conducerea colegiului, Paul este un elev model. Vasile Nicoară, directorul instituției, spune că acesta învață aici din clasa a V-a și că s-a remarcat din clasa a VII-a printr-un spirit competitiv foarte ridicat și o pasiune deosebită la întâlnirea cu chimia și cu profesoara Monica Dumitru cu care a început studiul acestei discipline fascinante, atractive prin ceea ce poate oferi de la tentația transformării substanțelor din una în alta până la utilitatea lor, cromatica pe care o poți descoperi și utilitatea în viața societății.

„Paul este un elev cu un nivel de pregătire științifică foarte ridicat, este un elev care s-a pregătit continuu în timpul gimnaziului, a făcut pasiune pentru această disciplină și din nivelul ridicat de pregătire, din pasiune s-a transformat într-un mod de a trăi, într-o exis­tență care nu poate fi separată de laboratorul de chimie, de plăcerea de a cunoaște noi și noi taine ale acestei științe. Aș remarca tenacitatea cu care s-a pregătit și cât de bine organizat este ca să poată să cuprindă întreaga activitate științifică a anilor de liceu pentru chimie, pentru că tot conținutul știin­țific și l-a achiziționat până la nivelul de terminare a liceului. A lucrat zilnic și în timpul vacanțelor. Aș remarca pasiunea și dăruirea cu care a făcut acest lucru și nu în ultimul rând modestia“. 

PALMARES

Olimpiade și concursuri câștigate

Anul acesta, Paul Haidu Gerea a obținut două medalii de aur, la concursul internațional de chimie Mendeleev de la Moscova și recent la Olimpiada Internațională de Chimie de LA Georgia. A luat locul întâi pe țară și cel mai mare punctaj. Anul trecut a venit acasă cu medalia de argint, de la olimpiada internațională. În palmaresul său se află și o lungă listă de concursuri și olimpiade câștigate la diferite niveluri.

VIITOR. Ce urmează

„Mi-aș dori acum să intru și la o facultate de renume care să îmi permită să fac cercetarea pe care mi-o doresc în domeniu. De preferat peste hotare pentru că sunt oportunități mai mari și finanțări mult mai bune în cercetare.  M-am gândit ori la universități din Anglia, ori din SUA. Îmi place să îmi pun mintea la contribuție, să gândesc probleme noi în fiecare zi, să nu fac pur și simplu o chestie de rutină și să ajut omenirea cât de mult pot”. Paul Haidu Gerea. Până atunci însă, spune că va participa și la olimpiada internațională de chimie de anul viitor, la care vrea să obțină, evident, tot o medalie de aur. Pentru rezultatul din acest an, va primi în dar, de la un sponsor, o excursie de două zile la Bruxelles.

Cele mai citite

Flaviu Hoțopan, fost demnitar al Guvernului României, prins la furat cu camionul!

Un fost demnitar al Guvernului României, Flaviu Hoțopan, a fost prins în flagrant în timp ce încărcă într-un camion închiriat bunurile aflate într-un...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...
Ultima oră
Pe aceeași temă