16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialCartea „Fenomenul Trump“, numai cu România Liberă: Ce va opri și ce...

Cartea „Fenomenul Trump“, numai cu România Liberă: Ce va opri și ce va construi actualul președinte al Statelor Unite ale Americii

„România liberă“ vă oferă, nu doar un ziar de calitate, ci și o carte excepțională despre omul care a uimit planeta în momentul în care a devenit președintele SUA în ciuda tuturor piedicilor. „Fenomenul Trump” este singura biografie scrisă în Europa despre Donald Trump.

„Statuia Libertății este o icoană a spiritului american excepțional, care a atras sute și sute de milioane de oameni. Statuia Libertății a atras și pe o tânără, care pleca pe 3 mai 1930 pe un vas. Ea se numea Anne Mary, tocmai împlinise 18 ani și la majorat își făcuse cadou un bilet. Un bilet pe un vapor numit Transilvania, care a dus-o spre Long Island New York. Anne Mary s-a căsătorit cu un domn numit Fred Trump. Acesta a fost tatăl, iar Anne Mary a fost mama lui Donald Trump. Fără vasul Transilvania, fără Statuia Libertății și mai ales fără visul american noi nu am fi avut astăzi ce discuta aici”, a declarat Mihai Neamțu, la lansarea volumului său „Fenomenul Trump”, care a avut loc luni, la Hotelul Hilton Athenee Palace din Bucureși. 

Diplomatul Dan Dungaciu, unul dintre invitații prezenți la eveniment, a explicat că povestea cu rușii care fac președinți în SUA a făcut rău tocmai Statelor Unite”. „Apropo de «Fenomenul Trump», poate că ar merita în timp să scrie cineva și o carte «Fenomenul anti-Trump». Fenomenul Trump e mai ușor de înțeles decât fenomenul anti-Trump, care e atât de tenace, atât de insidios și adânc implicat în societate”, a menționat Dan Dungaciu.
Ce s-a întâmplat în SUA e fără precedent, a arătat diplomatul, care a precizat că principalul câștigător al întregii dezbateri a fost Federația Rusă. ”Presa rusă jubila. Rușii știau foarte bine că nu ei au pus un președinte american, dar era pentru prima dată când Rusia era arătată cu degetul pentru o performanță teribilă – să pună un președinte american – pentru Putin. Federația Rusă a avut tot interesul ca dezbaterea să continue, pentru a arăta că este o putere capabilă să pună un președinte american.”

Un manifest conservator

„«Fenomenul Trump» nu este o carte despre Trump, ci mai mult un manifest conservator care apare cu speranța că președintele SUA va declanșa o revoluție conservatoare. Știm deocamdată că Trump e perceput în plan doctrinar drept cel care se opune acestei expansiuni nelimitate a falsei conștiințe bazate pe corectitudinea politică, deci știm ceea ce ar trebui să oprească Trump. Dar nu știm ce urmează să construiască”, a explicat și fostul ministru de Externe Teodor Baconschi. Demnitarul este de părere că țările est-europene trebuie să profite de această situație. „O poate face alături de niște popoare din Estul Europei, care au fost până de curând în lanțuri și care acum încearcă să se definească și au o flexibilitate mai mare decât națiunile din Vestul Europei. Așa încât există o afinitate geopolitică, un interes obiectiv rațional. Fără alianța cu SUA, siguranța noastră este improbabilă. De aceea cred că această carte este manifestul unui intelectual public care, spre deosebire de generația mea, a făcut ceva în plus”, a menționat Teodor Baconschi.

Cel de-al doilea fost ministru de Externe prezent la lansarea volumului „Fenomenul Trump”, Cristian Diaconescu, a menționat că România trebuie să își vadă propriul interes în raport cu Donald Trump. „Mihai Neamțu a scris cu patos, cu patimă, uneori reducționist, alteori optimist, cu mult suflet. O carte deosebit de interesantă, care și l-a luat ca argument pe Donald Trump. Dar eu, între cele două personaje, eu îl apreciez pe Neamțu. Atunci când ne referim la un alt stat, ne interesează să fie «România first»”, a menționat Cristian Diaconescu.

RL sprijină proiectul

„România liberă“ a decis să sprijine proiectul editorial al lui Mihai Neamțu și să distribuie această carte într-un tiraj de masă, la un preț acceptabil, pentru că „Fenomenul Trump” poate contribui la o mai bună înțelegere a ceea ce s-a întâmplat în SUA. ”Eu am încercat să înțeleg cum s-a ajuns aici și ce urmează. Și am înțeles din cartea asta mult mai multe despre devenirea lui Donald Trump și am înțeles și partea de manifest, dincolo de ceea ce se vede”, a explicat Sabin Orcan, directorul editorial RL.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă