15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCentrala nucleară de la Kozlodui a trecut cu succes testele de securitate...

Centrala nucleară de la Kozlodui a trecut cu succes testele de securitate impuse de UE

 Unica centrală nucleară din Bulgaria, cea de la Kozlodui, a trecut cu succes testul de securitate, a anunţat joi Agenţia de Reglementare în Domeniul Nuclear din Bulgaria, răspunzătoare de acest sector, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Aceste teste de securitate au fost făcute la cererea Uniunii Europene după accidentul de la centrala nucleară japoneză Fukushima, din martie 2011.

“În acest moment, centrala Kozlodui are un nivel ridicat de securitate, care nu impune nici o măsură urgentă”, a declarat Serghei Ţocev, preşedintele Agenţiei.

Cu toate acestea, operatorii centralei şi autorităţile de reglementare trebuie să rămână vigilenţi, de aceea “am prevăzut măsuri adiţionale vizând consolidarea securităţii”, a adăugat acesta.

Kozlodui exploatează în prezent două reactoare cu o capacitate de câte 1.000 de megawaţi. Asupra lor au fost efectuate teste de securitate înainte de finalizarea listei de criterii pentru securitatea nucleară a Comisiei Europene.

Testele au fost făcute asupra securităţii centralei în caz de seism şi inundaţii, în caz de pană de curent sau probleme ale sistemului de răcire, precum şi accidente grave în interiorul centralei.

Ţocev a dat asigurări că echipamentele vor face faţă în cazul unui seism sau în caz de inundaţii cauzate de o eventuală distrugere a barajului hidrocentralei Porţile de Fier.

Ministrul Economiei şi Energiei, Traicio Traikov a declarat joi pentru televiziunea publică, că Bulgaria ar putea construi noi unităţi la Kozlodui, în loc să construiască o nouă centrală la Belene. Acest proiect bulgaro-rus se află în impas din cauza divergenţelor pe motivul costurilor. “Ideea unui nou reactor la Kozlodui este una foarte logică”, a declarat ministrul.

 

Cele mai citite

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă