15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCele două 'Românii' din Anglia

Cele două ‘Românii’ din Anglia

Responsabilii de la Londra planifică reducerea fluxului de intrare a românilor care îşi caută de lucru în această ţară, în timp ce universităţile private din Marea Britanie depind tot mai mult de atragerea studenţilor din Est.

Conservatorii britanici au întocmit un plan de reducere a imigraţiei din ţările europene sărace, între care România şi Bulgaria, ca parte a renegocierii relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană, relatează Daily Mail, citat de Mediafax. Conform proiectului, care ar fi primit sprijin în Cabinet, vor fi impuse limite persoanelor provenind din ţări în care salariile şi beneficiile sociale sunt mai mici decât în Marea Britanie. Astfel, acestea includ state membre UE, precum România şi Bulgaria, precum şi state care vor adera în viitor.

Cetăţenii acestor ţări vor putea să meargă în continuare în Marea Britanie, dar numărul lor va fi limitat. În aceeași zi, publicația Sunday Times scria că universităţi private britanice încearcă să recruteze studenţi din Europa, din cauza declinului demografic, citând astfel un oficial de rang înalt în domeniu. Publicaţia nota faptul că sunt recrutaţi deja numeroşi studenţi din România, atraşi de perspectiva unor viitoare angajări.

Sociologul Barbu Mateescu explică de ce Marea Britanie se raportează diferit atunci când analizează două categorii distincte de cetățeni români.

“Mă mir că universitățile private caută studenți din zona aceasta, pentru că eu știam că aceste instituții au mari probleme că britanicii nu își returnează bursele, pentru că acolo sunt prin împrumut, nu sunt rambursabile. Este vorba de o tendință contrarie din societatea britanică, dar mai ales e vorba și de faptul că Partidul Conservator vrea să limiteze imigrația celor nespecializați. Iar această tendință se manifestă de multă vreme în SUA, acolo unde companiile mari stabilesc foarte pe față, public, numărul de specialiști străini de care au nevoie. Guvernul adună aceste informații și se face o listă consistentă de calificări de care e nevoie în Statele Unite și dacă nu ești în calificările alea, ai șanse minime să fii primit. Universitățile din Vest au o legătură mult mai strânsă cu angajatorii și atunci probabil că există în piață un necesar de oameni specializați”.

Taxe piperate

Directorul Biroului pentru Acces Egal (OFA), Les Ebdon, a declarat că “este evident că va exista o încercare de a recruta mai mult din UE”, în contextul în care limita impusă asupra locurilor umează să fie anulată anul viitor.

“Având în vedere declinul demografic din această ţară, universităţile se vor uita pe piaţa UE, unde este un număr mare de studenţi, mulţi absolvenţi din UE dându-şi de asemenea seama că oportunităţile de angajare sunt mai bune în această ţară”, a subliniat Ebdon, în pofida faptului că instituţiile se tem că aceştia nu vor putea să restituie împrumuturile acordate.

Trebuie spus că o bursă la o universitate britanică te scutește de cheltuirea unor sume importante de bani necesari pentru plata taxelor de școlarizare. Acestea sunt mai
mici decât la universitățile americane, dar mai mari decât în Franța și destul de apropiate cu cele din Germania. Astfel, la Imperial College London care caută, la fel ca și Universitatea din Manchester sau cea din Bristol, studenți români, taxa pe un an la Departamentul de inginerie, chimie sau științele pământului este de 9.000 de lire. Pentru un an la facultatea de medicină plătești tot 9.000 de euro, iar dacă provii dintr-o țară care nu face parte din UE vei scoate din buzunar 25.000 de lire. 

Cele mai citite

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

Directorul CIA se află la Cairo pentru întâlniri privind conflictul din Gaza

Directorul CIA, William Burns, a sosit în capitala egipteană Cairo pentru întâlniri pe tema conflictului din Gaza, potrivit unor surse de la aeroportul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă