13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCel puţin patru morţi în piaţa Tahrir din Cairo

Cel puţin patru morţi în piaţa Tahrir din Cairo

Cel puţin patru persoane au fost ucise, joi dimineaţă, de focuri de armă trase împotriva manifestanţilor egipteni aflaţi în piaţa Tahrir din Cairo, unde cer de zece zile plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, au declarat surse medicale, citate de AFP, potrivit Mediafax.

“Am avut patru morţi aici, dintre care unul atins de un glonţ în frunte”, a declarat joi dimineaţă doctorul Mohamed Ismail, de la un spital de campanie montat într-o piaţă adiacentă pieţei Tahrir. Conform AFP, numărul persoanelor ucise în confruntările produse în ultimele 24 de ore la Cairo a ajuns astfel la şapte.

Acest bilanţ se adaugă celor 300 de morţi din prima săptămână a manifestaţiilor, lansate la 25 ianuarie pentru a cere plecarea de la putere a preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, potrivit unui bilanţ neconfirmat al ONU.

“Trei persoane au fost ucise cu focuri de armă în ultimele trei ore”, declarase anterior, în cursul dimineţii de joi, medicul Amr Bahaa, aflat într-un spital improvizat într-o moschee din apropierea pieţei.

“Majoritatea victimelor care au ajuns aici în ultimele trei ore au răni provocate de gloanţe”, a adăugat el, apreciind că mai mult de 1.000 de persoane au fost rănite începând de miercuri.

Martori oculari declaraseră, joi dimineaţă, că focurile de armă s-au soldat cu cel puţin doi morţi şi mai mulţi răniţi. Focurile de armă, trase dinspre podul Octombrie, unde sunt regrupaţi susţinătorii lui Mubarak, s-au soldat şi cu rănirea mai multor persoane.

În jurul orei 4.00, în piaţa Tahrir au fost auzite focuri de armă sporadice, care au continuat cel puţin o oră. O parte dintre tancurile staţionate în apropierea pieţei s-au deplasat pentru a ocupa noi poziţii, fără a părăsi însă zona.

Alianţa juriştilor egipteni a anunţat, într-un comunicat, că manifestanţii împotriva lui Mubarak au fost atacaţi de adversarii lor, mai multe persoane fiind ucise sau rănite. Canalul de televiziune Al-Arabiya a relatat că armata a tras focuri de avertisment pentru a îndepărta persoanele înarmate care deschideau focul din maşini aflate pe podul Octombrie, în direcţia manifestanţilor antiguvernamentali adunaţi în piaţa Abdulmenem Riad, aflată în apropiere de Tahrir.

Mii de manifestanţi au petrecut noaptea în piaţa centrală, organizaţi în grupuri care supraveghează punctele de acces în piaţă, pentru a preveni eventuale noi atacuri din partea susţinătorilor lui Mubarak.

Cele mai citite

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă