24.8 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCel mai mare salon mondial de fotografie, Paris Photo, îşi deschide porţile

Cel mai mare salon mondial de fotografie, Paris Photo, îşi deschide porţile

Cel mai mare salon mondial de fotografie, Paris Photo, are loc de joi până duminică, la Grand Palais din Capitala franceză, în cea de-a XIX-ea ediţie. La eveniment vor participa 174 de galerii din 33 de țări, transmite AFP, citată de Agerpres. 

Astfel, Franța participă cu 45 de galerii, Statele Unite cu 27, Germania cu 15, iar Marea Britanie cu 13. Există și trei țări prezente prima oară la Paris Photo: Estonia, Luxemburg și Slovacia.

“Ceea ce se vede foarte bine la Paris Photo este că panorama fotografiei mondiale este extrem de vastă: tendințe istorică, politică și socială, tendință plastică etc.”, spune Florence Bourgeois, director al salonului.

“Sunt prezente toate tendințele, există câte puțin din fiecare, după cum ne confirmă profesioniștii vânzărilor la licitație”, afirmă Christian Wiesner, director artistic al Paris Photo, manifestate ce propune în acest an o nouă secțiune numită “Prisms”, consacrată marilor formate și operelor în serie.

Potrivit celui de-al 18-lea raport al Artprice despre piața mondială foto, aceasta rămâne puternic ancorată în America și Europa. În primul semestru al anului 2015, 54% dintre licitațiile de fotografii au fost realizate de Statele Unite, urmate de Marea Britanie (26% ) și Franța (9%).

La Paris sunt prezente numai șase galerii asiatice (China, Hong Kong, India, Japonia, Taiwan). “Piața fotografică se dezvoltă însă în Asia, cu Photo Shanghai și avem șansa să organizăm un al doilea salon +Paris Photo+ la Los Angeles unde va fi o mare preocupare pentru axa America-Asia”, afirmă Christoph Wiesner.

În pofida creșterii înregistrate a prețului lucrărilor unor artiști fotografi, ca Cindy Sherman, fotografia rămâne domeniul mai abordabil în comparație cu pictura și sculptura. “Fotografia rămâne la niveluri mai joase, dar există artiști care pot atinge câteva milioane de euro”, arată Florence Bourgeois. Conform Artprice, în primul semestru din acest an, “dacă se plăteau 60.000 de dolari pentru o pânză, 47.000 de dolari pentru o sculptură și 25.000 de dolari pentru un desen, prețul mediu de achiziție a unei fotografii se limita la 10.000 de dolari”. În aceeași perioadă, jumătate din creații s-au vândut cu mai puțin de 1.560 de dolari.

Deși prețul lucrărilor fotografice rămâne scăzut, el nu încetează să crească mai mult decât cele de pe piața de artă globală: 48% în ultimii 15 ani față de 36% pentru Fine art în ansamblu.

Potrivit Artprice, numai 20 de fotografi au obținut la licitații mai mult de un milion de dolari, aproape două treimi din lucrări aparținând artiștilor Andreas Gursky, Cindy Sherman și Richard Prince.

În Top 20 figurează și artiști plastici pentru care fotografia este un instrument printre altele, ca Richard Prince, Gilbert & George și Jeff Koons, acesta din urmă fiind și deținătorul celui mai mare preț obținut la licitație (9,4 milioane de dolari).

“Printre cei mai cunoscuți artiști din lume, 50 utilizează fotografia, nu neapărat ca instrument principal”, spune Christoph Wiesner, citat de AFP.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini de la Grand Palais, în timpul pregătirilor pentru Paris Photo. 

 

Cele mai citite

VIDEO. EURO 2024. Olanda trece la limită de Polonia

Selecționata Olandei a obținut o victorie importantă în primul meci din Grupa D a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, învingând naționala Poloniei...

Probleme pentru Adrian Ilie. Fostul internațional, condamnat la 8 luni de închisoare

Decizie de ultimă oră! Judecătoria Sectorului 4 București l-a condamnat pe Adrian Ilie la 8 luni de închisoare cu suspendare. Fostul atacant al Valenciei și...

Tragedie la pelerinajul de la Mecca. 14 persoane au murit

Pelerinajul anual musulman Hajj în Arabia Saudită a fost marcat de o tragedie pentru pelerinii iordanieni, după ce 14 persoane din Iordania au pierit...
Ultima oră
Pe aceeași temă