19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCel mai „alb“ Oscar din istorie

Cel mai „alb“ Oscar din istorie

Anul acesta nici măcar nu se mai vorbeşte despre filmele nominalizate la Oscaruri. Toată atenţia este canalizată pe scandalul „All White“, dat fiind că pentru al doilea an consecutiv, printre nominalizaţi nu se numără decât artişti albi. Aşa se face că mai toate asociaţiile şi ONG-urile americane ce luptă pentru drepturile omului protestează în aceste zile. Protestatarii au luat drept ţintă The Academy of Motion Picture Arts & Sciences, pe care o acuză de discriminare.

În mod surprinzător au fost omişi de la nominalizări actori ca Idris Elba pentru rolul din  „Beasts of No Nation“, Will Smith pentru „Concussion“, Michael B. Jordan din „Creed“ şi câţiva actori tineri care joacă în „Compton“.

Anul trecut,  #OscarSo­White a încins Twitter-sfera, pe motivul că actorul David Oyelowo din „Selma“ şi regizoarea Ava DuVernay au lipsit de la masa bogaţilor, dar în 2016 scandalul este şi mai mare.

Filmul „Creed“, de pildă, scris şi regizat de artistul de culoare Ryan Coogler, în care rolul principal este deţinut tot de un artist negru, a primit o nominalizare pentru Sylvester Stallone, care este, cum bine ştim, cât se poate de alb. Iar pelicula „Straight Outta Compton“, cu o distribuţie aproape exclusiv formată din artişti afro-americani,  a primit o nominalizare pentru scenariul scris de doi albi.

Aşa se face că de ziua lui Martin Luther King, artiştii Spike Lee şi Jada Pinkett Smith au anunţat că nu vor participa la ceremonia de decernare a Oscarurilor.

Preşedinta Academiei Americane de Film, Cheryl Boone Isaacs, a declarat că „această discuţie este una dificil de purtat, dar cu siguranţă importantă şi a venit timpul unor mari schimbări“.

De obicei sunt nominalizaţi, chiar dacă uneori la categoriile mai puţin importante, artişti ce aparţin minorităţilor etnice sau sexuale, dar anul acesta pare a fi cel mai „alb“ din istoria Oscarurilor.

Criticul A.O.Scott de la The New York Times scrie: „Şocanta sau poate nu chiar atât de şocanta «albeaţă» a Oscarurilor din 2016 exprimă nu doar miopia celor care fac nominalizările, ci chiar discriminarea pe care o face întreaga industrie cinematografică“.

De-a lungul timpului, mai ­mulţi artişti de culoare au luat Oscarul. Printre ei se numără Denzel Washington, Jamie Foxx, Halle Berry şi Forest Whitaker.   

Cele mai citite

Alertă. Procurorul Lucian Onea revine la DNA Ploiești

Unul dintre procurorii vedetă din era de glorie a DNA-ului condus de tandemul Laura Codruța Kovesi-Florian Coldea va reveni la „unitatea de elită”...

Majestatea Sa Margareta continuă în Luxemburg pledoaria pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a pledat, marţi, într-un discurs susţinut la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, pentru sprijinirea Republicii Moldova în...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă