29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialCei doi germani dispăruţi în Afganistan au fost răpiţi de insurgenţi

Cei doi germani dispăruţi în Afganistan au fost răpiţi de insurgenţi

Cei doi germani daţi dispăruţi la jumătatea lui august în Afganistan, în timp ce urcau pe un munte la nord de Kabul, au fost răpiţi de insurgenţi, au declarat luni oficiali afgani, citaţi de AFP, potrivit Mediafax.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, confirmând dispariţia lor la 23 august, a evocat deja „indicii potrivit cărora ar fi putut fi răpiţi”.

„Ştim că au fost răpiţi de insurgenţi”, a declarat comandantul poliţiei din provincia Parwan, Sher Ahmad Maladani, refuzând să furnizeze alte detalii.

Un oficial din serviciile afgane de informaţii a declarat, sub protecţia anonimatului, că cei doi germani au fost răpiţi de un grup de insurgenţi islamişti care nu aparţine direct de mişcarea talibanilor.

Talibanii, care luptă împotriva Guvernului de la Kabul şi a aliaţilor săi din cadrul NATO, după ce au fost înlăturaţi de la putere la sfârşitul lui 2001, au răpit până în prezent mai mulţi străini în Afganistan, dar unul dintre purtătorii lor de cuvânt precizase că nu este la curent cu dispariţia celor doi germani.

Aceştia au dispărut în apropiere de cunoscuta strâmtoare Salang, drumul principal care face legătura între Kabul şi nordul ţării prin lanţul himalayan Hindu Kush.

Ostaticii afgani „sunt mutaţi din sat în sat şi dintr-un loc în altul”, a explicat oficialul afgan. Forţele militare germane din Afganistan au intrat în contact cu răpitorii, a adăugat el.

Berlinul are 5.400 de militari în Afganistan, al treilea contingent al forţei NATO din această ţară, formată din 130.000 de militari, dintre care două treimi sunt americani. Contingentul german este mobilizat în mare parte în nordul ţării.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă