30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCEDO condamnă Ucraina în cazul Timoşenko. Fostul premier se declară fericit

CEDO condamnă Ucraina în cazul Timoşenko. Fostul premier se declară fericit

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, Ucraina în dosarul fostului premier Iulia Timoşenko, relatează AFP, potrivit Mediafax. Curtea a apreciat că plasarea lui Timoşenko în detenţie provizorie este “arbitrară şi ilegală”.

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko, s-a declarat “fericită” după decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO): “este o zi importantă pentru mine. Sunt fericită că CEDO a recunoscut că deţinerea mea este ilegală”, a spus Iulia Timoşenko într-un comunicat.

“CEDO mă consideră deţinut politic. Nu ştiu cum va reacţiona preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici după această decizie. Dar, după această decizie a CEDO, eu ma simt liberă din punct de vedere moral”, a subliniat ea.

Judecătorii de la Strasbourg au condamnat Ucraina pentru patru încălcări ale drepturilor fundamentale ale lui Timoşenko, dar au respins în schimb plângerea privind presupusele rele tratamente la care ar fi fost supusă politiciana.

Citeşte şi CEDO va anunţa marţea viitoare o decizie în cazul Iuliei Timoşenko

Condamnată în august 2012 la şapte ani de închisoare, Iulia Timoşenko a sesizat CEDO la câteva zile după plasarea în arest preventiv, denunţând încălcarea unor drepturi fundamentale. Timoşenko susţine că nu a beneficiat de tratament medical adecvat în intervalul august 2011 – mai 2012.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 844. România participă la Summit-ul de pace pentru Ucraina doar prin ministrul de Externe

Peste o sută de țări participă, în Elveția, la Summit-ul de pace pentru Ucraina, iar România este reprezentată la acest eveniment mondial doar de...

Țara care va implementa săptămâna de lucru de şase zile

Grecia urmează să implementeze o săptămână de lucru de șase zile, într-un efort de a combate deficitul de muncitori calificați, o problemă acută în...

Caţi pensionari au primit indemnizaţie socială, în mai 2024

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în mai 2024, de 1.136.278 persoane, cu 334 mai mic comparativ cu luna...
Ultima oră
Pe aceeași temă