16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCe vor învăţa copiii în clasa pregătitoare. Cât de bine vor şti...

Ce vor învăţa copiii în clasa pregătitoare. Cât de bine vor şti să utilizeze computerul

Cum se caută diverse informaţii pe Internet,  aplicarea  unor norme de conduită, construirea unui stil de viaţă de calitate sunt câteva dintre lucrurile pe care copii le vor învăţa în clasa pregătitoare. Curriculum-ul pentru această clasă, adică ce vor învăţa copiii înainte de a intra la şcoală, a fost prezentat azi de Ministerul Educaţiei în cadrul dezbaterilor organizate cu ONG-urile din domeniu.

Copiii care vor merge începând din toamnă în clasa pregătitoare vor studia diferite discipline, cum ar fi: Comunicare în limba română, Educaţie pentru Societate, Religie, Matematică şi explorarea mediului, Muzică şi mişcare, Tehnologii de informare şi comunicare, Educaţie fizică şi sport, Consiliere şi orientare.

Proiectul a  fost lansat încă de pe vremea ministrului Funeriu şi stârnit numeroase dezbateri şi nemulţumiri în ultima vreme, când au apărut tot mai multe critici legate de modul de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare şi dotarea insuficientă a unităţilor de învăţământ pentru această etapă din viaţa unui preşcolar.

Copiii, la curent cu noile tehnologii

Înainte de a ajunge pe băncile şcolii, copiii se vor familiariza cu tehnica actuală şi vor învăţa câteva elemente de bază în ceea ce priveşte lucrul pe calculator. Disciplina Tehnologiii de informare şi comunicare a fost introdusă în programă opţional şi se va studia timp o oră pe săptămână. Scopul acesteia este de a familiariza copiii, prin joc, cu noile tehnologii.

Ei vor învăţa despre principalele componente şi funcţii ale compterului, precum şi alte dispozitive digitale din mediul apropiat. Lor li se va dezvolta atitudinea critică asupra beneficiilor şi riscurilor utilizării tehnologiilor de informare, după cum prevede curriculumul. Cei mici vor afla cum se utilizează mouse-ul şi vor putea opera cu softuri educaţionale simple, iar la final vor putea căuta singuri diferite informaţii pe Internet.

Stilul de viaţă de calitate, învăţat de mic

În afară de lucrul pe calculator, esenţial în timpurile noastre, celor mici li se va dezvolta competenţa de a învăţa, vor afla cum să fie deschişi spre alte culturi, să aibă spirit de iniţiativă şi antreprenoriat. Cu mult înainte de a învăţa să muncească, ei vor afla cum să-şi construiască şi să-şi menţină un stil de viaţă de calitate.

De asemenea, cei mici vor şti să-şi exprime în mod adecvat emoţiile, lucru care le va fi predat la orele de consiliere şi orientare. La cele de educaţie pentru societate vor afla cum să-şi dezvolte o atitudine pozitivă faţă de propria persoană şi faţă de ceilalţi, că coopereze cu ceilalţi pentru realizarea unor sarcini simple de lucru şi să aplice normele de conduită în viaţa cotidiană.

Ce competenţe vor avea copiii

Prin curriculum s-au stabilit şi abilităţile pe care un copil ar trebui să le aibă după ce va termina clasa pregătitoare. El va trebui să fie capabil să sesizeze semnificaţia globală a unui text scurt pe care îl aude, să identifice cuvinte şi silabe, să poată da informaţii despre sine şi mediul înconjurător şi să poată participa la dialoguri scurte.

De asemenea, copilul va putea spune unde s-a născut şi unde locuieşte, să îndeplinească unele responsabilităţi şi să aplice reguli de comportament creştin, precum şi să poată folosi bani în jocuri simple. 

Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...
Ultima oră
Pe aceeași temă