23.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialCe spun actorii şi regizorii despre moartea lui Emil Hossu

Ce spun actorii şi regizorii despre moartea lui Emil Hossu

Actorul Sebastian Papaiani a declarat pentru MEDIAFAX că era foarte apropiat de Emil Hossu şi ce ar scoate în evidenţă despre „Milu” este că ştia să preţuiască prietenia, dar şi că era un om drept, cinstit şi bun.

„Eram foarte apropiaţi, chiar dacă ne vedeam rar, dar vorbeam la telefon destul de des. Am făcut mai multe filme împreună. L-am cunoscut ca om, ca actor şi ne-am şi împrietenit”, a spus Papaiani, amintindu-şi că l-a văzut prima dată pe Hossu când a venit în Capitală, iar acesta juca cu Ştefan Iordache într-un vodevil la Teatrul Nottara.

„Ce pot să scot în evidenţă despre Milu e că ştia să preţuiască prietenia. Era un om făcut pentru adevăr, era un om drept, cinstit, era un om bun”, a mai spus emoţionat Papaiani.

„E trist întotdeauna (…) A murit pe scenă. Repeta. (…) Un actor aşa şi-ar vedea moartea. Dar este foarte trist”, a încheiat actorul.

Actorul Mircea Diaconu a declarat pentru MEDIAFAX că decesul lui Emil Hossu a fost un şoc pentru tot Teatrul Nottara, precizând că în momentul de faţă încearcă să găsească o soluţie în vederea depunerii trupului neînsufleţit al artistului.

Mircea Diaconu a spus că decesul lui Emil Hossu este „un coşmar”. „A fost un şoc pentru tot teatrul”, a spus Diaconu.

El a precizat că soţia actorului Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu, a avut nevoie de ajutorul medicilor pentru a ieşi din şoc. „Am chemat salvarea şi pentru ea, ca să o ajute să iasă din şoc”, a explicat Mircea Diaconu.

Actorul a mai spus că trupul neînsufleţit al lui Emil Hossu a fost transportat la Institutul Naţional de Medicină Legală. „Acum a fost dus la IML pentru că aşa este procedura, întrucât a murit într-un loc public. Acum ne gândim să vedem cum o să facem, unde o să-l depunem. Mâine dimineaţă o să anunţăm unde va fi depus”, a mai spus Mircea Diaconu.

Actorul Victor Rebengiuc a declarat, pentru MEDIAFAX, că îi pare foarte rău şi regretă enorm dispariţia lui Emil Hossu, care a decedat miercuri seară, după ce a făcut un stop cardio-respirator.

„Îmi pare enorm de rău. Regret enorm dispariţia lui”, a spus cu tristeţe actorul Victor Rebengiuc.

Regizorul Geo Saizescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că, pentru el, Emil Hossu rămâne „o mare umanitate”, un om cald, un om de cultură şi un profesor de arta actorului.

„Numai cu aproximativ o lună în urmă, după ce, în noiembrie, şi-a aniversat cei 70 de ani, i-am înmânat un premiu pentru spirit şi umor naţional oferit anual de Societatea umoristică Păcală, pentru că a fost, este şi va rămâne un personaj de mare căldură sufletească, un talent care s-a remarcat şi în teatru, în multe roluri, şi în filme şi de care toată lumea îşi aminteşte. Cu toţii ne amintim de debutul lui extraordinar în filmul de televiziune „Ciuta”, alături de Mariana Mihuţ”, a spus Geo Saizescu.

Regizorul a făcut referire şi la rolurile extraordinare pe care Emil Hossu le-a făcut în „Secretul lui Bachus” şi „Secretul lui Nemesis” (ambele regizate de Geo Saizescu, n.r.). „În cele două „Secrete”, el s-a afirmat ca un investigator, ca un jurnalist justiţiar”, a spus Geo Saizescu, precizând că şi în viaţa reală Emil Hossu a fost „un om de atitudine”, care a ştiut să lupte pentru adevăr.

„El, pentru mine, rămâne o mare umanitate, un om cald, un om de cultură şi un profesor de arta actorului. Sub aripa lui şi a soţiei lui, Catrinel Dumitrescu, au ieşit actriţe şi actori mari. Emil Hossu a fost un model şi pentru tânăra generaţie şi pentru camarazii lui. A fost un model desăvârşit, era omul tandru şi împăciuitor”, a mai spus Geo Saizescu.

„Emil Hossu rămâne pentru mine o pildă de artist desăvârşit care până în ultima clipă a jucat. Chiar înainte să intre pe scenă să se prăbuşească şi să nu mai fie?! Îmi pare foarte rău. Să-l odihnească Dumnezeu pe bietul Milucă Hossu, care a fost întotdeauna aproape de noi”, a mai spus regizorul Geo Saizescu.

Vladimir Găitan a declarat  că Emil Hossu a fost un prieten desăvârşit, în timp ce Sergiu Nicolaescu  vorbeşte despre o „retragere ciudată” a actorului.

„Milică, Milică al nostru s-a dus. Era prietenul meu bun şi drag. Sunt întors pe dos, nu mă aşteptam. Era ultimul lucru la care mă puteam gândi. Era ultimul om pe care mi-aş fi dorit să-l pierd. Mi-a fost un prieten foarte drag, am jucat împreună şi la Nottara şi în multe filme”, a spus Vladimir Găitan, citat de Mediafax.

El a precizat că Emil Hossu era plin de viaţă, se implica în ceea ce făcea şi juca foarte mult. „El era foarte verde, era un maramureşean frumos, fără semne că ar fi ceva. Dar asta ne este viaţa. Avem o generaţie care ne-am cam făcut datoria, uşor, uşor ne retragem”, a spus cu tristeţe Vladimir Găitan.

Acrtiţa Dorina Lazăr aduce amint şi de recentul deces al lui Tudor Mărăscu. „Nu ştiu cum sunt aşezate stelele. Nici nu e îngropat Tudor Mărăscu şi văd că a murit Emil Hossu. Făceam parte din aceeaşi generaţie”, a spus Lazăr. „Dorinţa supremă a unui actor e să moară pe scenă” şi că „Dumnezeu cred că l-a iubit foarte tare. L-a luat repede, fără boală. Nu a lăsat în urma lui decât iubire şi regrete”, a adăugat ea.

Sergiu Nicolaescu a declarat pentru Realitatea TV că nu ştia de vreo boală a lui Emil Hossu. „Au trecut anii şi omul s-a schimbat, şi eu m-am schimbat, dar nu ştiam că-i bolnav, că are ceva atât de grav încât să facă un infarct. (…) Emil Hossu la un moment dat a avut un fel de retragere ciudată, posibil să fi fost din motive de sănătate.”, a mai spus Nicolaescu.

Mircea Albulescu spune că un actor ca Emil Hossu lasă în spate, prin moartea sa, o durere, un gol. „Este o pierdere importantă pentru teatrul românesc, pentru filmul românesc, pentru teatrul radiofonic şi pentru televiziune. A fost un actor important al Teatrului Nottara, cu care m-am cunoscut. Întâmplător, Teatrul Nottara este vizavi de casa mea şi mă întâlneam mereu cu el. Cel mai mult mă gândesc acum la soţia lui, Catrinel Dumitrescu, care trece prin momente groaznice”, a spus Albulescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă