12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCe şanse au românii la alegerile din Spania

Ce şanse au românii la alegerile din Spania

Un partid românesc participă pentru prima dată la alegerile locale din Spania, în cinci localităţi în care trăiesc mulţi români. Ibericii nu privesc însă cu ochi buni aceste candidaturi.

Partidul Iberic al Românilor (PIRUM) este prima formaţiune străină care participă la procesul electoral din Spania, potrivit preşedintelui partidului, Florin Bojor. Din nouă oraşe în care a încercat să se înscrie, PIRUM, înfiinţat acum doi ani, a rămas cu candidaţi pentru scrutinul din 22 mai în cinci localităţi unde românii numără cel puţin 5% din populaţie şi în care, cred liderii partidului, sunt şanse pentru a obţine un mandat în Consiliile locale, cel puţin din punct de vedere matematic. „Aş fi cel mai fericit dacă un român ar ajunge consilier local la o primărie din Spania”, a spus Bojor pentru România Liberă. Dar, chiar dacă acest lucru nu se întâmplă, chiar şi simpla participare la alegeri este o victorie, crede liderul PIRUM. „Cei care s-au zbătut au creat un precedent, au demonstrat că se poate şi că sutem egali în Europa”, spune Bojor. Cu atât mai mult cu cât candidaţii şi-au finanţat campaniile electorale cu proprii bani şi nu au fost ajutaţi din ţară, adaugă el.

Totuşi, candidaţii români la alegerile locale din Spania nu-şi dau prea multe şanse de succes. În orăşelul Villamanrique de Tajo, din regiunea Madrid, candidat al PIRUM la scrutin este George Fecior, un român care locuieşte aici de 10 ani. Nu a avut timp pentru a-şi pregăti campania electorală, deoarece partidul s-a înscris în acest oraş de numai o lună. Fecior a declarat pentru agenţia Europa Press că îi va fi foarte greu să obţină voturi suficiente anul acesta, dar că, până la următoarele alegeri, din 2015, mulţi români se vor alătura partidului şi atunci va putea obţine cel puţin un post de consilier.

Bănuielile localnicilor

Candidatura sa nu este însă privită cu ochi buni de locuitorii din Villamanrique de Tajo, care cred că partidul românesc îşi urmăreşte doar propriile interese. Luis Hernandez, care locuieşte în Villamanrique de 30 de ani, a declarat pentru Europa Press TV că „nu este normal să fie prezentată o candidatură a românilor” la consiliul local. „Nu suntem rasişti, ne înţelegem bine cu ei, dar nu mi se pare un lucru bun să îşi depună candidatura”, a spus el.

Potrivit agenţiei, aceeaşi opinie este împărtăşită şi de alţi localnici, care nu au dorit însă să facă declaraţii în faţa camerelor de luat vederi.

Piedici birocratice

Florin Bojor recunoaşte că dorinţa românilor de a fi reprezentaţi în consiliile locale nu este pe placul tuturor spaniolilor, dar spune că aceasta nu este o opinie împărtăşită de toţi ibericii.

„Nu suntem un partid şovin, avem pe liste şi spanioli”, a precizat el pentru RL. În opinia lui Bojor, opoziţia cea mai mare a venit chiar din partea reprezentanţilor administraţiei, care, în multe cazuri, nu au fost dispuşi să le ofere ajutor şi informaţii.

De altfel, birocraţia a împiedicat PIRUM să aibă o candidatură şi în oraşul Huelva, unde există o comunitate puternică de români. Candidatura a fost respinsă deoarece, din 27 de persoane înscrise pe listă, patru nu erau înscrise la biroul elec¬toral. Au fost găsite alte persoane pentru a completa lista, dar aceasta a fost din nou respinsă deoarece nimeni nu i-a anunţat că nu aveau voie să şteargă de pe ea numele iniţiale, poves¬teşte Bojor.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă