12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCe roluri au avut Gâdea şi Ciuvică în şantajarea RDS/RCS

Ce roluri au avut Gâdea şi Ciuvică în şantajarea RDS/RCS

Antena 3, ca persoană juridică, şi fostul şef al ANAF, Şerban Pop, au fost puşi sub învinuire în acelaşi dosar în care mai sunt acuzaţi Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu, Dan Matiescu, Antena TV Group şi Intact Publishing pentru şantajarea RDS&RCS cu încheierea unui contract de 35 de milioane de euro.

Mihai Gâdea, directorul general al învinuitei Antena 3, ca şi Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, au fost audiaţi joi la DNA, deocamdată având calitatea de martori.

Va urma la audieri şi Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, deoarece apare în interceptări ca fiind foarte interesat de evoluţia contractului cu RCS&RDS şi de strategia de obţi–ne-re a semnării acestui contract. În plus, din interceptările procurorilor rezultă că însăşi fiica acestuia, Camelia Voiculescu, recunoaşte că a primit „grija asta“ (şantajarea RDS /RCS) de la tatăl său.

Rolul şefului ANAF în şantaj

Şerban Pop, preşedintele ANAF la data săvârşirii faptelor, este acuzat că i-a furnizat lui Sorin Alexandrescu, directorul general al ANTENA TV GROUP, documente, printre care şi contractul dintre RCS&RDS şi o firmă a lui Mitică Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, folosite ulterior pentru şantaj de ANTENE.

Şeful ANAF a obţinut documentele transmise directorului ANTENA în cadrul unor controale încrucişate efectuate la firma lui Dragomir şi la RCS&RDS. Dragomir a declarat că aceste controale ale ANAF ar fi fost făcute la ordinul lui Dan Voiculescu.

Potrivit ordonanţei de punere sub învinuire, în luna aprilie 2013, Şerban Pop i-a remis efectiv inculpatului Sorin Alexandrescu, directorul general al ANTENA TV GROUP, copii ale documentelor obţinute în cadrul unor controale încrucişate ale Gărzii Financiare la RCS&RDS şi la firma lui Mitică Dragomir.

„Lansarea în spaţiul public a documentelor ar fi fost de natură să compromită atât partea vătămată (Ioan Ben-dei, administratorul RCS&RDS – n.n.), cât şi societatea comercială reprezentată de aceasta (RCS&RDS – n.n.)“ – se spune în actul de acuzare al procurorilor. Aceste documente au stat la baza realizării unui spot publicitar incendiar – „Mită de 3,5 milioane de euro în fotbal“, transmis de posturile Antena.

Care este rolul lui Mihai Gâdea

Directorul ANTENA 3, Mihai Gâdea, se presupune că a dispus difuzarea spotului publicitar cu rolul de a pune presiune pe persoana şantajată, Ioan Bendei. Gâdea a fost audiat, deocamdată, ca martor. Potrivit DNA, s-a început urmărirea penală împotriva persoanei juridice SC ANTENA 3 SA, „în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj“. Aşa cum se pot lua măsuri preventive împotriva persoanelor fizice învinuite (arestare, interzicerea părăsirii locali-tăţii sau a ţării), tot aşa o societate comercială pusă sub învinuire poate fi suspendată sau îi poate fi închisă activitatea.

Care este rolul lui Mugur Ciuvică

Mugur Ciuvică, audiat ieri ca martor, a fost cel care, la câteva ore după ce directorul general al ANTENA, Sorin Alexandrescu, a fost ridicat de procurorii anticorupţie, a publicat contractul folosit pentru şantaj. El a fost audiat ca martor pentru a spune care a fost motivul publicării contractului şi de la cine l-a primit. „M-au întrebat de unde am avut documentele. Le-am zis că este o acţiune a poliţiei politice. Că dacă le-am primit de la cineva din Trustul Intact? Păi, cum dracu’ să ştiu eu că un cetăţean oarecare este un angajat al unui trust. Şi de la Bin Laden dacă le primeam, nu-i ceream legitimaţia de terorist, le publicam“, a declarat presei Mugur Ciuvică.

Reamintim că în perioada 16 aprilie-24 mai 2013 Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, l-ar fi constrâns pe administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

Pe de altă parte, Sorin Alexandrescu a dispus trimiterea către partea vătămată şi către Mitică Dragomir a unor adrese de informare emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L. şi semnate de învinuitul Matiescu George-Daniel (învinuit), în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă