17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialCe rişti dacă pregăteşti masa de Crăciun cu reţete de pe net?

Ce rişti dacă pregăteşti masa de Crăciun cu reţete de pe net?

Cauţi o reţetă de piftie, sarmale sau cozonac? Nu mai scotoci după cărţile de bucate sau prin reţetele mamei! Totul se găseşte pe internet. Tinerele gospodine, dar şi cei care abia se iniţiază în tainele bucătăriei pot găsi în mediul virtual nu numai ingredientele necesare, dar şi imaginile video ale etapelor de pregătire a bucatelor de Crăciun. Mai mult, poţi afla, din comentariile postate pe youtube ce anume trebuie evitat sau, adăugat, astfel încât sarmalele să îţi iasă ”ca la mama acasă”.

”1 kg de carne tocată, jumătate carne grasă, jumătate carne macră, un litru de suc de roşii, patru cepe tocate, 200 g de orez, frunze de varză, 2 linguri de pastă de tomate, 5 linguri de ulei, condimente, cimbru, sare şi piper”, îţi explică una dintre ”experte”, într-un clip postat pe youtube.

Citeşte şi: Reţetă tradiţională din Muntenia: Puricei

Şi tot de aici, poţi afla o reţetă tradiţională de cozonac cu nucă, aşa cum îl prepară gospodinele maramureşene, de la Botiza. Imagine HD! Singurul neajuns este că nu toate gospodăriile sunt dotate cu cuptoare cu lemne pentru ca produsul să aibă gustul celui preparat în nordul ţării.

Verifică şi nu experimenta!

Deşi reţetele de Crăciun ale bunicii par să se fi mutat pe internet, câtă încredere poţi să ai în ceea ce găseşti în spaţiul virtual? ”Internetul este o lume în care găseşti, aparent, de toate. Dar, în ceea ce priveşte calitatea informaţiei, rămâne de discutat. De multe ori, informaţia nu este acoperită de competenţă, iar onestitatea sursei ridică semne de întrebare. E foarte comod, dar dacă nu verificăm informaţia vom deveni foarte superficiali. Şi din păcate, asta s-a şi întâmplat. Desigur, pe internet găsesşti şi lucruri utile”, susţine Doina Işfănoni, doctor în etnologie.

Aceasta compară internetul cu o pădure în care întâlneşti şi uscăciuni, dar şi copaci frumoşi.

”Trebuie discernământ şi să verifici informaţia postată în mediu virtual. De aceea, recomand cărţile de bucate tradiţionale, mai ales că, în ultimul timp, s-au reeditat foarte multe cărţi bune, unele chiar din perioada interbelică. Le recomand gospodinelor să nu experimenteze, ci să verifice. Altfel, există riscul de a distruge masa de Crăciun, utilizând reţete neverificate de pe internet”, explică Doina Işfănoni.

Cărţile de bucate nu sunt editate în tiraje mari. ”Tirajul nu depăşeşte 500 de exemplare. Astfel, o carte de bucate devine una rară. Desigur, internetul a scăzut vânzările acestor cărţi şi nu numai. Pare mai uşor să găseşti informaţia pe net, decât să o citeşti într-o carte. Din păcate nu mai citim, iar ceea ce găsim online nu este o informaţie sigură, în care poţi avea încredere”, spune Işfănoiu.

Cât costă o carte de bucate

Tot online poţi comanda şi cărţi de bucate, dacă preferi ediţiile tipărite. Astfel, ”Bucatele noastre – reţete mai mult sau mai puţin româneşti” a lui Horia Vârlan, costă circa 54 de lei+8 lei taxele de poştale.

Ceva mai ieftină este cartea Sandei Marin, reţete verificate, după care au gătit şi mama şi bunica. Aceasta costă 46 de lei şi conţine ”peste 1500 de reţete: mai multe decât în oricare dintre ediţiile publicate din anii 1930 până astăzi, într-un volum “restaurat”, astfel ca preţiosul, vechiul conţinut să capete o formă editorială modernă”. Astfel o recomandă editura.

Iar, dacă vrei să ”Găteşti moldoveneşte cu Stela Popescu”, trebuie să scoţi din buzunar 68 de lei, TVA inclus. ”Un lucru e sigur – sunt reţete tradiţionale moldoveneşti şi îţi lasă gura apă numai când le citeşti (darămite când le prepari!). Se spune că bucătarii cei mai buni din lume sunt bărbaţi. Doamnelor, nu vă subestimaţi, gătiţi cu plăcere şi cu imaginaţie şi vă asigur că dragostea va renaşte mereu şi mereu în casa voastră, iar cândva, când vă veţi privi în oglindă, veţi fi şi mai frumoase”, le îndeamnă pe gospodine, actriţa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă