30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCe obiective îşi propune noul preşedinte al Portugaliei

Ce obiective îşi propune noul preşedinte al Portugaliei

Noul preşedinte al Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, şi-a exprimat intenţia de a restabili unitatea naţională, după ce alegerile legislative din luna octombrie au provocat o criză politică şi au divizat ţara, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Marcelo Rebelo de Sousa a afirmat, în faţa a sute de susţinători strânşi în faţa Facultăţii de Drept a Universităţii din Lisabona, că Portugalia iese “dintr-un lung proces electoral care a divizat societatea”. 

“Este momentul pentru pace economică, socială şi politică în Portugalia’, a mai adăugat el.

Totodată, noul preşedinte ales a spus că doreşte restabilirea unităţii naţionale, întrucât o ţară precum Portugalia, “care iese dintr-o criză economică şi socială profundă, nu îşi poate permite luxul de a-şi pierde energia”.

Marcelo Rebelo de Sousa a fost profesor de drept şi comentator vedetă al televiziunii de peste 15 ani. El a obţinut 52% din voturi, cu mult în faţa principalului său rival, independentul de stânga Antonio Sampaio da Novoa, care a obţinut mai puţin de 23% din sufragii. 

Deşi şeful statului portughez nu are puteri executive, el dispune de prerogativa importantă de dizolvare a Parlamentului.

Însă, Marcelo Rebelo de Sousa, fost preşedinte al Partidului Social-Democrat (centru-dreapta), a făcut apel duminică la “convergenţă politică’ şi a promis că va fi ‘un preşedinte liber şi independent, al cărui singur angajament este acela de a-i servi pe toţi portughezii’. 

Cele mai citite

EURO 2024. Dan Negru reacționează în scandalul momentului: “Suntem de mâna a doua”

Dan Negru, vedeta de la Kanal D, a reacționat la scandalul momentului: faptul că PRO TV, televiziune cu 60 de milioane de euro profit...

Spargere ca-n filme în SUA. 20 de hoți au jefuit un magazin de bijuterii într-un minut jumate

Jaf inedit în California, Statele Unite. Imaginile de supraveghere ale unui magazin de bijuterii arată 20 de hoţi care sparg vitrinele şi iau tot...

Elena Lasconi își anunță candidatura la șefia USR

Elena Lasconi, primarul reales din Câmpulung, și-a anunțat candidatura la șefia USR, după ce în prealabil a spus că vrea să se asigure că...
Ultima oră
Pe aceeași temă