21.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialCe le-a promis Merkel ruşilor în schimbul retragerii trupelor din Transnistria

Ce le-a promis Merkel ruşilor în schimbul retragerii trupelor din Transnistria

Germania a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, promiţând Moscovei că va primi în schimb sprijin pentru iniţiativa preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind un nou pact de securitate europeană, scrie cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit ziarului citat de Agerpres, pentru început Berlinul doreşte ca Rusia să-şi retragă trupele din regiunea din stânga Nistrului şi numai după aceea va fi gata să discute cu Moscova noua arhitectură de securitate pe continentul european, în cadrul noului Comitet Rusia-UE pe probleme de politică externă şi securitate la nivel ministerial. Înfiinţarea acestui for a fost decisă de Medvedev şi cancelarul german Angela Merkel în cadrul întâlnirii lor din 5 iunie.

Directorul Programului Rusia-Eurasia din cadrul Consiliului german pe probleme de politică externă, Alexander Rahr, consideră că acordul Medvedev-Merkel poate însemna un răspuns al Uniunii Europene la iniţiativa preşedintelui rus de a încheia un nou pact de securitate europeană. ‘Nemţii au răspuns practic Moscovei pentru Europa. Ei au zis – Haideţi să soluţionăm problema cu retragerea trupelor ruse din Transnistria, din cauza căreia nu funcţionează Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa (CFE) şi nu există încredere în regiunea Mării Negre, iar apoi ne vom înţelege asupra arhitecturii comune de securitate’, a declarat expertul. Însă, în opinia lui, este puţin probabil ca Moscova să facă o asemenea concesie şi ca ‘ideea aceasta cu comitetul să meargă’. Nezavisimaia Gazeta aminteşte că în acordul semnat la 5 iunie este menţionat concret doar conflictul transnistrean.

Un alt expert, Alina Inayeh, directoare a German Marshall Fund din Bucureşti,  spune că, pentru europeni şi în special pentru germani, iniţiativa privind crearea unui astfel de organism este oportună din două motive. ‘Primul ar fi un obiectiv-cheie şi anume reglementarea conflictului transnistrean cu implicarea Rusiei într-o colaborare constructivă, iar al doilea ar consta în exercitarea de presiuni asupra conducerii din Transnistria cu scopul de a o forţa către un compromis’, crede  Inayeh. ‘Trupele ruse ar trebui evacuate sau subordonate unui mandat UE-Federaţia Rusă. În context mai larg, iniţiativa va verifica seriozitatea propunerilor ruse în privinţa colaborării’, a adăugat expertul.

Directoarea German Marshall Fund se declară însă sceptică în privinţa perspectivelor unei dezbateri deschise în cadrul acestui comitet a unor probleme concrete de securitate. ‘Cauza unei astfel de neîncrederi constă în faptul că politica externă a UE este numitorul comun al poziţiilor celor 27 de state membre. Multe din noile state membre UE cred în continuare că Rusia reprezintă principala ameninţare externă. În aceste condiţii, discuţiile din cadrul Comitetului vor fi mai degrabă interesante, dar neproductive’, a apreciat ea.

În schimb, preşedintele Comitetului pe probleme internaţionale din cadrul Dumei, camera inferioară a parlamentului federal rus, Konstantin Kosacev, consideră că nu trebuie făcută o legătură între iniţiativa preşedintelui Medvedev privind semnarea unui nou acord de securitate europeană şi propunerea ruso-germană despre crearea unui comitet Rusia-UE. ‘Sunt lucruri diferite. Ultima propunere ruso-germană este menită să rezolve situaţii de criză. Mecanismul poate fi utilizat atât pentru elaborarea unei reacţii politice comune, cât şi pentru luarea unei decizii practice, precum o operaţiune de menţinere a păcii’, a declarat deputatul rus. ‘În cazul în care acest Comitet Rusia-UE va funcţiona bine, şi iniţiativa preşedintelui va merge înainte. Dacă nu va funcţiona, nu se va întâmpla nimic cu această iniţiativă, dar sper că mai devreme sau mai târziu, ea se va realiza’, a explicat Kosacev.

Cele mai citite

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă