21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCe învăţau femeile în 1740: Gândurile impure "deflorează mintea"

Ce învăţau femeile în 1740: Gândurile impure “deflorează mintea”

Vă amintiţi de domnişoarele din romanele lui Jane Austen, care erau sfătuite discret de venerabilele lor mame să fie cumpătate, liniştite şi să nu iasă din vorba soţului?

“Companionul doamnelor ori ghidul infailibil pentru femei” (The Lady’s Companion: or an Infallible Guide to the Fair Sex”) conţine sfaturi pentru buna purtare a femeilor între 16 şi 60 de ani.

Cartea trebuie citită, aşa cum însăşi autoarea sfătuieşte (“written by a lady”- scrisă de o doamnă), de toate “fecioarele, soţiile şi văduvele”.

Fecioarelor li se spune că gândurile impure “deflorează mintea”, iar soţiilor li se explică faptul că datoria lor faţă de soţ este “mai întâi, pentru persoana lor, apoi pentru reputaţia lor şi, în al treilea rând, pentru averea lor”. Fetele bătrâne sunt considerate “un blestem”.

La publicarea ei, în 1740, cartea costa 3 şilingi, însă la licitaţia din 22 septembrie de la Bloomsbury,  vânzarea ghidului porneşte de la 2.000 lire, potrivit Daily Mail, în ediţia electronică.

În capitolul dedicat datoriiilor pe care le are o fecioară, autoarea precizează: “orice curiozitate indecentă ori fantezie impură reprezintă o deflorare a minţii… cea care ascultă vorbe necuviincioase îşi tulbură auzul“. Când sunt în compania bărbaţilor care poftesc, fecioarele nu trebuie să îi privească în ochi, pentru că “o privire aruncată fără grijă duce mai departe decât o sută de cuvinte”.

Vom presupune că bărbatul iubeşte vinul mai mult decât este rezonabil, dar o soţie va suporta asta fără să se simtă mizerabil“. Văduvele sunt sfătuite să-şi trăiască restul zilelor închinându-se “memoriei soţului şi copiilor lui”.

“Cartea era destinată femeilor din aristocraţie şi celor din clasa de mijloc. Se zugrăveşte o societate în care bărbatul era capul familiei, însă soţia era cea care se ocupa de ea”, explică un specialist al casei de licitaţie, Justin Phillips, citat de publicaţia britanică.

Cele mai citite

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Elicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de ayatollahul Khamenei

Televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, în timp ce echipele de salvatori efectuează căutări în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul prăbușit...
Ultima oră
Pe aceeași temă