15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCe explicaţii dă Copos în legătură cu limita acceptabilă de plagiat

Ce explicaţii dă Copos în legătură cu limita acceptabilă de plagiat

George Copos susţine că proporţia pasajelor din cartea lui care ar putea fi considerate plagiat este de 2 la sută, ceea ce, în opinia omului de afaceri este o “limită acceptabilă”, relatează Mediafax

“În legătură cu lucrarea «Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI», vă transmit ataşat Raportul de originalitate privind lucrarea. Raportul evidenţiază în conţinutul său elemente care pot fi considerate ca fiind plagiat. Însumând aceste elemente se poate observa că procentul de pasaje din lucrare susceptibil a fi considerat ca fiind plagiat este de 2 la sută, situându-se deci într-o limită acceptabilă”, susţine George Copos, într-un comunicat de presă. 

Documentul ataşat, transmis de Copos, care conţine “Raportul de originalitate privind lucrarea”, este de fapt o analiză făcută cu un software, plagiarism-detector.com.

Citeşte şi: Copos RESPINGE acuzațiile de plagiat: Am fost calomniat brutal

Cartea lui Copos a fost înregistrată în acest software vineri, la ora 11.15, de către Gheorghe Orzan. Ca surse din care ar fi fost luate pasaje în cartea omului de afaceri sunt indicate trei site-uri: crestinortodox.ro (în proporţie de 0,6 la sută), parohie.ro (0,7%) şi lefo.ro (0,7%).

George Copos a avut, vineri, prima reacţie în scandalul creat după ce jurnalistul Cătălin Parfene a susţinut că tema lucrării sale de masterat realizată în 2005 este similară cu una dintre cărţile scrise de Copos – “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, apărută în 2014, la editura Niculescu.

Citeşte şi: UPDATE. EXCLUSIV. Cartea bănuită de plagiat a lui George Copos, în posesia României libere. Urmează o analiză pe text

George Copos a spus că în ultimele zile a fost calomniat brutal şi că a angajat o “firmă de specialitate” care va face o expertiză, iar astăzi va avea un raport.

“În ultimele zile am fost calomniat brutal. O carte care nu a fost publicată nu poate fi plagiată. Astăzi voi avea un raport de plagiat de la o firma de specialitate pe care am angajat-o. Când voi avea raportul de plagiat, voi lua o decizie în consecință și probabil că mă voi adresa instanţei, pentru că au fost mult prea mulţi acoperiţi care şi-au vărsat veninul împotriva mea (…) Dacă raportul de plagiat este un raport corect, sub 3%, sub 4%, atunci înseamnă că voi m-aţi calomniat pe nedrept”, a afirmat Copos, care a mers, vineri dimineaţă, la Tribunalul Bucureşti, unde este judecat dosarul “Loteria 2”, în care omul de afaceri este acuzat de manipularea pieţei de capital, spălare de bani şi fals în înscrisuri.

Omul de afaceri a mai spus că îşi asumă “întreaga responsabilitate pentru toate lucrările scrise în cele 400 de zile de arest”.

Tot vineri, rectorul Universității București, Mircea Dumitru, a declarat, că miercuri se va discuta în Consiliul de Administrație despre acest posibil caz de plagiat, urmând ca, în funcție de ceea ce se va constata, să fie sesizată Comisia de Etică a Universității.

Rectorul Universității București a mai spus că la acest moment nu există o sesizare oficială din partea lui Cătălin Parfene, însă acesta a cerut relații la universitate legate de procedurile privind sesizarea unui caz de plagiat.

Citeşte şi: Cine sunt vinovaţii pentru ieşirea lui Copos din închisoare în baza unei lucrări suspecte de plagiat

Mircea Dumitru a mai spus că nici el și nici alți profesori de istorie nu sunt ”lămuriți” cum a reușit George Copos să scrie cinci cărți într-un an, una dintre acestea fiind de o complexitate mare și presupunând multe ore de cercetare, inclusiv în limba slavonă.

”Elaborarea unei lucrări de tipul celei scrise de George Copos în penitenciar presupune o cercetare foarte riguroasă, cu instrumente specifice, cu multe ore de studiu în bibliotecă. Din punct de vedere personal, nu ştiu dacă domnul Copos ar fi avut în penitenciar condiţiile pentru elaborarea unei astfel de lucrări care presupune studii de cercetări riguroase, instrumente specifice, o bibliotecă elaborată”, a adăugat rectorul Universității București.

George Copos a fost eliberat condiţionat marţi, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărți.

La ieşirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea că în închisoare a citit cât n-a citit în toată viața sa și că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialişti în domeniu.

Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă