14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialCe au de negociat Băsescu şi Ponta. Şi care sunt scenariile pe...

Ce au de negociat Băsescu şi Ponta. Şi care sunt scenariile pe care le au în vedere

Preşedintele şi premierul au câteva obiective comune, între care şi scoaterea lui Crin Antonescu din jocul mare al politicii autohtone.

Victor Ponta a devenit în ultima perioadă mai reverenţios faţă de Traian Băsescu, în speranţa că discuţiile lor ar produce o detensionare favorabilă ambelor părţi, după alegerile generale din 9 decembrie. Preşedintele se joacă, în schimb, cu premierul, lăsându-l să creadă că ar putea merge la Bruxelles în locul lui, ori de câte ori vrea şi că acest gest ar fi începutul unei coabitări cu potenţial. Victor Ponta e timid în faţa preşedintelui, dar în spate primeşte asistenţă specializată pentru a putea intra în ecuaţiile lui Traian Băsescu, fără teama că va cădea în capcane.

Fiecare îşi construieşte propriile scenarii, dar Victor Ponta ştie că preşedintele poate schimba arhitectura politică după alegerile din 9 decembrie prin metodele clasice ale politicii româneşti: stimularea orgoliilor liderilor oficiali sau informali, folosirea vulnerabilităţilor fruntaşilor liberali şi socialişti, legăturile personale pe care le are în PNL şi PSD şi dezbinarea ca tehnică aplicată atât la nivelul USL, cât şi în fiecare formaţiune din interiorul acestei alianţe.

În teriotriu se vede cu ochiul liber graniţa dintre liberali şi socialişti, la nivel central PNL are probleme serioase, iar în PSD secretarul general al partidului, Liviu Dragnea îi sulfa în ceafă lui Victor Ponta. Traian Băsescu va putea, deci, exploata faliile vizibile sau cele abia perceptibile din USL pentru a dezmembra această construcţie care ar putea câştiga la alegeri o majoritate de circa 60 la sută. În acelaşi timp dacă PSD va obţine în jur de 35 la sută din fotoliile parlamentare, ar putea încerca să guverneze singur împreună cu UDMR, după modelul folosit de Adrian Năstase în perioada 2000-2004.

O variantă mai bună pentru Traian Băsescu ar fi o combinaţie PSD-PDL, deşi democrat-liberalilor le-ar prinde bine o perioadă de opoziţie, nu neapărat pentru penitenţă, cât pentru reformarea şi curăţarea partidului. Vasile Blaga, liderul PDL, repetă pe de altă parte că alianţa cea mai potrivită ar fi împreună cu liberalii, dar exerciţiul din perioada 2005-2007, care a culminat cu eliminarea oamenilor lui Băsescu din guvern sugerează că nu au functionat compatibilităţile. La vremea aceea liderii PNL, care nu se radicalizaseră încă atât de mult, spuneau că o nouă alianţă de dreapta nu se poate face câtă vreme Traian Băsescu se află la Cotroceni. Această combinaţie pare să fie şi cea mai puţin probabilă, chiar dacă o fracţiune din PNL s-a distanţat public de Crin Antonescu şi de discursurile lui anti-occidentale.

Ipoteza păstrării la guvernare a USL depinde atât de scorul pe care îl obţine PSD în interiorul Uniunii, cât şi de tactica pe care o va aborda preşedintele, care a spus deja că vrea un premier care “să servească interesului naţional”, adică pe cineva care nu vrea să schimbe legislaţia anticorupţie sau să castreze Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după cum au declarat unii fruntaşi liberali că-şi doresc.

Victor Ponta le spune omologilor săi europeni că poate asigura aceste instituţii, pe care de multe ori le-a ridiculizat, dar în acelaşi timp liderul socialist e nevoit să poarte în loc de floare la butonieră, plagiatul lucrării de doctorat. Traian Băsescu ar putea miza, însă, pe el, fiindcă poate fi docil, dacă este cointeresat, nu are nici un interes să schimbe Constituţia în mod brutal şi caută prin orice mijloace să scape de Crin Antonescu, o asociere care îi strică imaginea, după cum l-au sfătuit reprezentanţi ai unor cancelarii vestice.

Victor Ponta îşi doreşte să fie preşedinte şi să joace la fel cum a făcut-o până acum Traian Băsescu, de aceea îşi caută sprijin în Occident, şi-a asumat rolul de lider democrat, vrea să demonstreze că poate coabita şi că poate să respecte reguli. Preşedintele şi premierul au motive să negocieze pentru a păstra România pe drumul drept, numai că în vreme ce Traian Băsescu nu s-a hotrât ce tactică va aplica după alegeri, Victor Ponta ştie exact ce vrea, aşa că va face tot ce trebuie pentru a deveni successor la fotoliul din Palatul Cotroceni.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...

Lawrence Wong a depus miercuri jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al Singapore

Lawrence Wong a depus jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al statului Singapore și este doar al patrulea lider de la independență, încheind...

Vladimir Putin, reacție după atentatul asupra premierului slovac Robert Fico

Președintele Vladimir Putin a vorbit despre atentatul asupra premierului slovac Robert Fico. Liderul de la Kremlin consideră atacul drept o "crimă odioasă". ''Am aflat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă