12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCe a mai rămas din teoria „blatului“ Băsescu-Ponta?

Ce a mai rămas din teoria „blatului“ Băsescu-Ponta?

„Blatul“ este un simptom al dezamăgirilor, neputințelor și depresiei colective a celor care au susținut alegerea și realegerea lui Traian Băsescu și care acum sunt lipsiți de vector politic. Dar este și o capcană.

Teoria existenței unei forme de com­pli­ci­tate între șeful statului și șeful guvernului a devenit una dintre cele mai vehiculate chei de interpretare a evenimentelor po­li­tice din acest an. Cei mai ex­pliciți au fost cunoscuți editorialiști ai HotNews.ro sau Ziare.com, dar aceeași grilă de interpretare a fost propusă și în alte publicații, inclusiv revista 22. În acest context a venit și atacul pre­ședintelui Băsescu la adresa unor jurnaliști „de dreap­ta“, la pachet cu gravele acu­zații la adresa lui Victor Ponta. Traian Băsescu vrea să ne arate că atacul său la Ponta decredibilizează ideea presupusului „blat“ și că cei care îl vehiculează au pro­pagat tot timpul o eroare.

Baza plauzibilității „teoriei blatului“ între ocupanții celor două palate datează din 2013, când au fost negociate numirile în pos­turile cheie din cadrul Parchetului. Apoi, teoria a fost întărită cu ocazia alegerilor eu­ropene, atunci când efortul lui Traian Băsescu de a promova PMP l-a ajutat pe Victor Ponta în strategia acestuia de a se afirma drept unic reprezentant al elec­to­ratului USL/anti-Băsescu. În fine, teoria a părut definitiv confirmată odată cu apa­riția în presă a unor părți din dosarul Mi­crosoft. Prezența numelui Dorin Cocoș a legitimat ideea existenței unei relații a Ele­nei Udrea cu oameni de afaceri apropiați de Adrian Năstase și PSD, deci și cu ac­tua­lul președinte PSD și candidat la pre­șe­din­ție. Udrea, ea însăși can­di­dată și susținută de Traian Băsescu. Cercul era închis … citește mai departe în Revista 22

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă