16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialCazinoul-ruină ajunge amintire?

Cazinoul-ruină ajunge amintire?

După mai mult de un deceniu în care a zăcut în paragină, monumentul ar putea fi reabilitat cu bani de la Ministerul Dezvoltării, urmând a fi ulterior cedat Primăriei Constanţa şi reintrodus în circuitul turistic.

 

Clădirea-simbol a Constanţei, devenită în ultimii ani o ruină, va fi reparată din banii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care reacţionează astfel la intenţia primarului Radu Mazăre de a vinde imobilul. De altfel, această intenţie a condus la reacţii dure din partea PDL. Atât PDL, cât şi primăria, au iniţiat sondaje de opinie cu privirea la soarta Cazinoului. Câteva asociaţii civile, una dintre ele condusă chiar de un consilier local PNL, s-au implicat în discuţii.

Edilul Mazăre a renunţat la vânzare şi a dat termen de două luni pentru găsirea unei soluţii care să nu implice înstrăinarea. După numai zece zile, MDRT a reacţionat: „Având în vedere stadiul avansat de degradare în care a ajuns Cazinoul, am decis ca MDRT să se implice financiar în realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a clădirii emblematice care trebuie să rămână în proprietatea constănţenilor, prin Consiliul Local Constanţa”, se arată într-un document semnat nu de Elena Udrea, ci de directorul general al Direcţiei Generală Turistică, Carmen Moraru, şi adresat nu primarului Radu Mazăre, ci viceprimarului Decebal Făgădău. Cu alte cuvinte, ministerul repară şi consolidează clădirea, dacă şi după ce consilierii locali aprobă trecerea acesteia la minister, urmând ca, după renovare, să îl cedeze Consiliului Local Constanţa. „Vom avea grijă ca, prin acte normative pe care ministerul le va iniţia, Cazinoul să fie folosit, după restaurare, în scop turistic şi cultural”, se arată în documentul MDRT.

„Nu am primit nici o scrisoare. În mod cert, ne bucurăm că există interes pentru acest subiect. Orice soluţie care vine să redea Cazinoului strălucirea de altădată este binevenită, dincolo de dispute politice”, ne-a declarat, ieri, viceprimarul Decebal Făgădău, în timp ce edilul Radu Mazăre susţine doar că nu a primit nici o hârtie oficială la primărie.

Prefectul caută vinovaţii

„Mă aştept de la Radu Mazăre să se ţină de cuvânt”, a declarat ieri prefectul judeţului, Claudiu Palaz, referindu-se la declaraţiile primarului de a iniţia hotărârea de consiliu prin care să fie de acord cu preluarea Cazinoului de către MDRT. Palaz a mai spus însă că vinovaţii pentru situaţia în care a ajuns clădirea trebuie să răspundă. Potrivit acestuia, după încheierea contractului de concesiune pe 49 de ani între primăria şi firma israeliană Queen Investment, autorităţile locale nu au urmărit derularea contractului, deşi acestea prevedea verificarea lunară a inves­tiţiilor care trebuiau realizate (de 600.000 euro pe an, din 2007 până în prezent). „Cei care au greşit trebuie să răspundă”, conchide Palaz. La rândul său, şeful PDL Constanţa, Gigi Chiru, i-a cerut public demisia de onoare lui Radu Mazăre, pentru modul în care a gestionat Cazinoul şi alte zone ale oraşului.

Un secol de tradiţie

Istoria Cazinoului începe în 1880, când lângă Farul Genovez se construieşte o clădire de lemn, care e distrusă într-o furtună, în 1891. În locul ei apare o clădire susţinută tot din piloni de lemn. Cazinoul în forma actuală este creaţia arhitectului de orgine franceză Daniel Renard, care folosise stilul Art Nouveau. Cons­trucţia, începută în 1907, este inaugurată pe 15 august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. A fost concesionat unor oameni de afaceri, care l-au transformat într-un loc vestit pentru împătimiţii jocurilor de noroc, dar şi ca un spaţiu de întâlnire pentru lumea bună a vremii. În timpul primului război mondial a fost transformat în spital, iar în perioada interbelică a fost din nou cazino. Pe timpul comuniştilor aici funcţionează restaurante şi terase, iar după 1989 se organizează diverse petreceri şi chiar nunţi. Reabilitat ultima dată la sfârşitul anilor ’80, Cazinoul se degradează pe zi ce trece, iar în ultimii ani este nefolosit. Acum, pentru consolidarea sa este nevoie de cel puţin 1,5 milioane euro. 

Cele mai citite

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...
Ultima oră
Pe aceeași temă