-0.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialCâţi bani ar putea cere Grecia la prima tranşă din noul împrumut

Câţi bani ar putea cere Grecia la prima tranşă din noul împrumut

Grecia ar putea cere 24 de miliarde de euro într-o primă tranşă din noul împrumut, în august, pentru a-şi susţine băncile şi a rambursa la termen o rată către Banca Centrală Europană (BCE), scrie un ziar proguvernamental, potrivit Mediafax

Atena negociază, în prezent, cu Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) să obţină un ajutor în valoare de până la 86 miliarde de euro, al treilea din 2010 încoace.

Ziarul Avgi, apropiat Guvernului Syriza (extremă stânga), scrie că autorităţile se aşteaptă să încheie negocierile cu creditorii până la jumătatea lui august, conform Reuters. 

Prima tranşă, de 24,36 miliarde de euro, va fi folosită pentru recapitalizarea iniţială cu zece miliarde de euro a băncilor elene, pentru rambursarea unui credit de urgenţă în valoare de 7,16 miliarde de euro, iar 3,2 miliarde de euro vor fi daţi pe obligaţiuni greceşti deţinute de către BCE şi pe alte plăţi, scrie ziarul.

Potrivit unor estimări, băncile greceşti ar putea avea nevoie de până la 25 de miliarde de euro pentru a fi recapitalizate, un deficit agravat de o scurgere din depozite atunci când impasul cu creditorii ameninţa locul ţării în zona euro.

Ieşirea banilor din ţară a determinat autortăţile să impună măsuri de control asupra pieţei de capital pe 29 iunie, pentru a împiedica o prăbuşire financiară.

În schimbul finanţării, Grecia a acceptat să efectueze reforme, inclusiv să ajustze semnificativ pensiile, să crească TVA, să refacă sistemul negocierii colective, dar şi măsuri de liberalizare a economiei şi limitare a cehltuielilor publice.

Dacă negocierile nu vor fi finalizate la timp, autorităţile europene ar putea să fie nevoite să ofere o finanţare temporară suplimentară, la fel ca creditul-punte din iulie. Avgi scrie că această posibilitate nu a fost discutată cu creditorii.

Cele mai citite

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...
Ultima oră
Pe aceeași temă