12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoStatele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții oferite acestora.

Acest subiect a fost atins în timpul întrevederii de la Casa Albă, din data de 7 mai 2024, dintre președinții Biden și Iohannis.

“Trupele noastre servesc umăr la umăr în NATO, inclusiv în țara dumneavoastră. Cred că există aproximativ 1800 de militari americani acolo. Vă mulțumim pentru asta. Și vedem munca noastră în consolidarea Flancului Estic al NATO”, a afirmat președintele SUA în fața președintelui României.

Efectivul trupelor SUA din România a fost suplimentat după ce, în februarie 2022, Rusia a declanșat războiul din Ucraina. Dintre militarii americani care se află pe teritoriul României, cei mai mulți ar fi în baza de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). Baza de la Kogălniceanu este folosită în comun de militarii români și de trupe din alte țări NATO. Există și un program, în derulare, prin care obiectivul militar de la Kogălniceanu va fi extins și modernizat.

Șeful statului român nu a făcut niciun comentariu cu privire la numărul militarilor americani din România. În schimb, Klaus Iohannis a subliniat că este necesară, în continuare, consolidarea Flancului Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, unde se desfășoară și războiul din Ucraina.

Președintele Iohannis a menționat că întărirea Flancului Estic nu înseamnă doar creșterea numărului de militari NATO în România. “Întărirea Flancului Estic, și asta am pus-o în discuție astăzi. Avem acele Battlegroups, avem trupe, dar, după părerea mea, nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic, și pentru Apărare, dar și pentru descurajare, însă descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați pe Flancul Estic. Descurajare înseamnă să fim echipați ca lumea, înseamnă să avem o producție din industria de apărare care este suficientă”, a explicat președintele Iohannis în fața jurnaliștilor români.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă