16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCatastrofă minieră cu peste 200 de morţi

Catastrofă minieră cu peste 200 de morţi

Potrivit unui bilanţ provizoriu, într-unul din cele mai grave accidente din Turcia, cel puţin 232 de mineri au fost ucişi şi un incendiu continuă într-o mină de cărbuni din Manisa, în estul ţării. Premierul Erdogan şi-a amânat o vizită în străinătate şi a sosit la locul tragediei, iar la Ankara poliţia turcă a lansat gaze lacrimogene contra unei manifestaţii a studenţilor contra regimului pe care îl consideră responsabil pentru accidentul din mină. Turcia a decretat trei zile de doliu naţional.

Circa 787 de mineri se aflau la lucru în mina de cărbune din Manisa când o explozie şi un incendiu au survenit marţi seara provocate de o unitate de distribuţie a energiei şi echipele de salvatori, peste 400 de persoane, care au lucrat toată noaptea, continuau miercuri să scoată trupuri sau supravieţuitori, o luptă contra cronometru având în vedere că incendiul nu era stins şi gazul persista iar circa 400 de mineri se aflau încă în mină la o adâncime de 2.000 de metri şi la o distanţă de 4 km de ieşire. Zeci de ambulanţe erau într-un neînterupt du-te-vino pentru a transporta numărul crescând al celor scoşi din mină. Majoritatea celor decedaţi au fost intoxicaţi cu monoxid de carbon, a declarat ministrul Energiei, Taner Yildiz, precizând că în mină este pompat oxigen pentru susţinerea celor captivi în adâncuri. Oficialul turc, care a supravegheat operaţiunea de salvare, a declarat că speranţele scad şi „suntem îngrijoraţi că numărul deceselor va creşte şi timpul lucrează contra noastră”. O întrerupere de curent, provocată de o pană electrică, a făcut cuştile minei inutilizabile, ceea ce a complicat şi mai mult eforturile de salvare.

Determinarea numărului exact al celor captivi în galeriile subterane a fost dificilă din cauză că accidentul s-a produs când angajaţii se pregăteau să schimbe tura, fiind în număr mai mare în interior decât de obicei, explicând şi numărul crescut de victime. Reuters a relevat că un depozit frigorific, folosit pentru mâncare şi camioane-congelatoare au fost utilizate ca morgă de urgenţă, spitalele fiind depăşite de numărul morţilor.

Potrivit primelor mărturii, explozia a avut loc la începutul după-amiezii, aparent datorită defecţiunii unui transformator electric. Explozia a provocat o prăbuşire a galeriei blocând minerii, iar izbucnirea incendiului i-a izolat complet. Un specialist turc în industria minieră preciza că „dacă ventilatoarele sunt în pană, minerii pot muri într-o oră”.

SOMA Komur Isletmeleri AS, care deţine mina, a declarat că accidentul s-a produs în pofida „măsurilor de securitate cele mai stricte şi a controalelor constante”. Un supravieţuitor a menţionat însă că „nu există nici o securitate în această mină. Sindicatele nu sunt decât nişte marionete, iar conducerea nu se gândeşte decât la bani”.

Poliţia a lansat gaze lacrimogene contra a sute de studenţi care au protestat contra regimului islamo-conservator al lui Erdogan, pe care îl consideră responsabil de această tragedie minieră.

Exploziile în mine sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat, unde adesea cerinţele de securitate nu sunt respectate. Accidentul cel mai grav a survenit în 1992 când 263 de mineri au fost ucişi într-o explozie de gaz în mina din Zonguldak. Districtul Soma, care are circa 100.000 de locuitori, este unul din principalele centre de extracţie a lignitului, principala activitate din regiune.

Cele mai citite

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă