21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCătălin Ivan cere eurodeputaţilor PDL să voteze în favoarea lui Leonard Orban...

Cătălin Ivan cere eurodeputaţilor PDL să voteze în favoarea lui Leonard Orban în plenul PE

Eurodeputatul Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD în Parlamentul European, cere europarlamentarilor PDL să voteze, marţi seară, în plenul PE, în favoarea ocupării de către ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a postului de la Curtea Europeană de Conturi, potrivit Mediafax.

Ivan afirmă că astfel eurodeputaţii PDL vor avea ocazia să “repare greşeala” din 26 septembrie, la votul din cadrul Comisiei pentru Control Bugetar a PE, când Orban a primit aviz negativ.

“Odată cu votul din plenul reunit la Strasbourg, europarlamentarii PDL au ocazia să mai spele puţin din ruşinea pe care au adus-o României luna trecută şi să voteze în interesul ţării lor, în interesul românilor pe care îi reprezintă în Parlamentul European. Le solicit ferm să înceteze cu jocurile meschine de partid, să-şi respecte ţara şi să voteze româneşte, pentru tehnocratul Leonard Orban. Vreau să văd măcar puţină demnitate din partea membrilor PDL! Vreau să văd că sunt în stare, măcar în ultimul ceas, să susţină un conaţional pentru un post prestigios în Europa. Dacă regretă măcar puţin atitudinea anti-naţională din septembrie, europarlamentarii PDL sunt obligaţi acum să arate acest lucru prin vot”, afirmă Ivan, într-un comunicat transmis MEDIAFAX.

Eurodeputatul PSD mai subliniază că episodul din septembrie – respingerea prin vot de către membrii PDL a unui candidat din partea propriei ţări – reprezintă un caz unic în istoria legislativului european şi că eurodeputaţii PDL trebuie să arate acum că “sunt în Parlamentul European pentru a-şi reprezenta ţara”.

Potrivit agendei de lucru a Parlamentului European, votul în privinţa lui Orban, candidat al României, propus de premierul Victor Ponta pentru postul respectiv, va avea loc marţi seară, într-o şedinţă care va începe la 18.00, ora locală (19.00 ora României).

Votul din plenul PE este decisiv în privinţa ocupării de către Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg, în condiţiile în care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ. Votului din plenul PE îi urmează şi o validare de către Consiliul European, însă aceasta reprezintă doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.

Orban a primit aviz negativ, pe 26 septembrie, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi, el primind 14 voturi “împotrivă” şi 12 voturi “pentru”. El a declarat după vot că nu s-a aşteptat la un astfel de rezultat.

Cătălin Ivan a susţinut atunci, într-o conferinţă de presă, că votul popularilor din Comisia de control bugetar din PE, iniţial favorabil candidaturii lui Leonard Orban, a fost schimbat în urma unui mesaj transmis de Elena Băsescu. “Între audiere şi momentul votului, candidatul iese din sală, iese şi staff-ul tehnic şi rămân cei care votează. Am rămas şi a apărut doamna Elena Băsescu, cu Traian Răzvan Ungureanu şi Sebastian Bodu. A avut un mesaj, bănuiesc că de la Traian Băsescu, pentru că nu înţeleg cum s-a schimbat votul popularilor atunci, ei erau încântaţi de Leonard Orban”, a spus Ivan.

El a menţionat că ceilalţi europarlamentari PDL i-au transmis că acesta e “ordinul de acasă”, că nu au ce face şi că trebuie să voteze împotriva candidaturii lui Leonard Orban pentru funcţia de la Curtea Europeană de Conturi.

Pe de altă parte, europarlamentarii PDL au arătat că votul negativ al popularilor europeni la audierea lui Leonard Orban se explică prin faptul că PPE nu agreează de principiu candidaturile guvernamentale, adăugându-se şi impresia proastă a popularilor faţă de Guvernul Ponta

“Ştiam că PPE este nemulţumit pentru că nu agreează de principiu candidaturile guvernamentale. PPE nu are deloc o impresie bună despre acest Guvern de la Bucureşti şi atunci s-a suprapus reticenţa faţă de candidaturi guvernamentale peste impresia defavorabilă, negativă, faţă de Guvernul Ponta”, a declarat europarlamentarul PDL Cristian Preda Prim-vicepreşedintele PDL a arătat că Orban, cu experienţa sa, ar fi trebuit să ştie că nu sunt agreate de principiu candidaturile guvernamentale pentru funcţii la Curtea Europeană de Conturi.

Curtea Europeană de Conturi are câte un membru din cele 27 de state UE, rolul instituţiei fiind să controleze pe teren modul în care sunt administrate fondurile europene, să elaboreze rapoarte cu privire la verificările efectuate, precum şi să înainteze PE şi Consiliului UE un raport anual de descărcare de gestiune pentru modul în care Comisia Europeană a gestionat bugetul.

Membrii Curţii sunt desemnaţi pentru un mandat de câte şase ani, reprezentantul actual al României, cu un mandat început în 2007 fiind judecătorul Ovidiu Ispir. În cazul respingerii candidaturii lui Leonard Orban, România nu pierde postul respectiv, fiind însă necesară reluaarea procedurii de nominalizare.

Cele mai citite

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă