15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecial„Cataclism economic" la Cluj?

„Cataclism economic” la Cluj?

Clujul a pierdut rapid o serie de mari jucători economici, iar speranţele de relansare economică se leagă de parcurile industriale.

 Economia Clujului pare să fi trecut printr-un adevărat cataclism economic. Producţia industrială a judeţului a scăzut la circa 50 la sută faţă de cea realizată în 2011. Motivul? O serie de jucători importanţi şi-au închis porţile. Semnalul a fost dat de rezilierea contractului cu compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania. Peste 2.000 de muncitori au fost aruncaţi în şomaj. Iar promisiunile autorităţilor, care delcarau că vor scoate la licitaţie celelalte tronsoane ale Autostrăzii Transilvania nu au mai fost respectate. Drept urmare, cei mai mulţi dintre angajaţii Bechtel ori ai subcontractorilor din judeţul Cluj au rămas fără locuri de muncă. Bechtel mai continuă lucrările doar în judeţul Bihor, pe tronsonul Borş-Suplacu de Barcău.

Însă lovitura cea mai grea a venit la începutul lunii septembrie 2011. Producătorul finlandez de telefoane mobile, Nokia, şi-a anunţat închiderea fabricii din comuna Jucu. Măsura a afectat alte circa 2.500 de familii. Fabrica din Jucu are o productivitate excelentă, însă Nokia a fost nevoită să renunţe la investiţie din cauza faptului că a ajuns la marginea falimentului. Iar cea de-a treia lovitură a venit ca urmare a deciziei managementului rusesc de a închide combinatul siderurgic Mechel, fostul Industria Sârmei Câmpia Turzii. Există alte câteva mii de familii care vor fi afectate, direct ori indirect. În prezent, sindicatul din Mechel şi conducerea combinatului se judecă pentru cuantumul plăţilor compensatorii pe care ar trebui să le primească fiecare concediat. Primul termen al procesului a fost fixat în 8 noiembrie.

Speranţe mari

Însă economia Clujului are toate şansele să îşi revină rapid, crede economistul Gheorghe Culcear. “Există o serie de investiţii care au fost deja planificate şi care vor ajuta economia clujeană să treacă cu bine peste această perioadă de turbulenţe. De exemplu, se ştie, neoficial, faptul că italienii de la compania DeLonghi vor începe să facă primele angajări din august. Eu sper ca DeLonghi să înceapă producţia la Jucu în toamna ori iarna acestui an”, a spus Gheorghe Culcear. DeLonghi a cumpărat fostele hale Nokia din Jucu şi urmează să creeze acolo o fabrică de aparate electrocasnice. În prima fază, fabrica va avea câteva sute de angajaţi, însă, pe măsură de producţia va fi calibrată în funcţie de cerinţele pieţii, există posibilitatea ca numărul angajaţilor să ajungă la câteva mii. Valoarea investiţiei DeLonghi este de circa 50 de milioane de euro. O altă investiţie programată în Jucu este cea a companiei germane Bosch. Ea va produce subansamble pentru industria auto, iar valoarea investiţiei este de 77 de milioane de euro. Ca şi în cazul DeLonghi, investiţia va genera, în prima fază, câteva sute de noi locuri de muncă, iar apoi ar putea creşte acest număr la câteva mii. “Există toate premisele ca lucrurile să se redreseze rapid”, spune un alt economist, Adrian Rusu. El adaugă faptul că este extrem de important şi faptul că există companii româneşti care vor investi în zona Clujului. Una dintre ele este Star Storage, care va investi circa şase milioane de euro într-un “data center”, adică într-un buncăr care va adăposti servere performante. În prima fază, investiţia va genera câteva zeci de noi locuri de muncă, iar în final, numărul lor ar putea ajunge la 500.   Text Box:

Interes asiatic în Braşov

Dacă Jucu a fost preferat de companiile occidentale, în Braşov există interes din partea companiilor coreene. O firmă coreeană deţinută de către stat va investi circa 200 de milioane de euro în domeniul energiei. Tot în zona Braşovului se află în prospecţiuni o companie coreeană, care vrea să producă structuri metalice pentru anvelope.

Cele mai citite

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă