17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCât plăteşte primarul Oprescu pentru Pinacoteca oraşului

Cât plăteşte primarul Oprescu pentru Pinacoteca oraşului

Primăria Capitalei va schimba un imobil din Calea Victoriei cu o clădire monument istoric de pe strada Lipscani, proprietate a BCR, pentru a amenaja Pinacoteca Municipiului Bucureşti şi va plăti la schimb o diferenţă de 5,78 milioane de euro, potrivit unui proiect aprobat vineri în CGMB, informează Mediafax.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se arată că pentru realizarea programului multianual Pinacoteca Municipiului Bucureşti era necesară identificarea unei clădiri în care să fie expus patrimoniul de artă al Pinacotecii, care este constituit din 2.546 de lucrări de pictură românească şi europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 de lucrări de artă decorativă, 2.445 de lucrări de grafică, care în prezent este oferit publicului “în expoziţii temporare şi în spaţii care aparţin altor instituţii”.

Astfel, a fost identificat imobilului din strada Lipscani nr. 18-20, din Sectorul 3, care este o clădire monument istoric din grupa A, proprietate privată a Băncii Comerciale Române (BCR). Municipalitatea şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra imobilului din strada Lipscani şi va da la schimb un teren situat în Calea Victoriei nr. 15.

În vederea schimbului a fost făcut un raport de evaluare care a stabilit că valoarea de piaţă a terenului construit în suprafaţă de 4.210 metri pătraţi din Calea Victorie este de 8.147.000 de euro, iar valoarea construcţiei, cu terenul aferent, din strada Lipscani nr. 18-20, care are parter, două etaje şi pod, este de 13.933.000 de euro.

Potrivit raportului de evaluare, diferenţa dintre cele două obiective, de 5.786.000 de euro, constituie contravaloare sultei care trebuie achitată atunci când va fi efectuat schimbul de proprietăţi.

Pe terenul situat în Calea Victoriei nr. 15, aflat în proprietate municipiului Bucureşti, este o construcţie proprietate a SC Bucharest Financial Plazza SRL, imobil ce aparţine domeniului privat al Capitalei.

Clădirea din strada Lipscani, acolo unde va fi amenajată Pinacoteca Bucureşti, este contruită între anii 1910-1913 pentru Societatea Dacia, pe locul unde s-a aflat Biserica lui Ghiorma Banul (a grecilor, n.r.) şi Hanul Grecilor. Clădirea a fost restaurată între anii 1977 şi 1983 şi se află la intersecţia străzilor Lipscani, Smârdan şi Stavropoleos.

Pinacoteca Municipiului Bucureşti, din 1984 devenită Secţie de Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti, este unul dintre aşezămintele de cultură cu tradiţie din Capitală. Pinacoteca a fost înfiinţată pe 1 iunie 1933, ca o necesitate de a concentra într-un singur loc operele de artă (lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă) pe care Capitala le adunase în decursul timpului.

Cele mai citite

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

Inițiativa pentru Democrație lansează un nou site de informații pentru Alegători și anunță Granturi pentru a crește puterea Votanților din Europa

Bruxelles — Inițiativa pentru Democrație (A4D), o organizație nonpartizană de frunte dedicată susținerii și protejării valorilor democratice la nivel global, este mândră să anunțe...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă