17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCascadorii mortale pentru Bond si Batman

Cascadorii mortale pentru Bond si Batman

» Potrivit producatorului Terence Chang, incendiul fatal de pe platoul ultimei epopei regizate de John Woo, "Red Cliff" ("Stanca Rosie"), a fost provocat de vant, relateaza publicatia Los Angeles Times.

» Ultima comedie a lui Adam Sandler si "Batman – The Dark Knight" au avut de asemenea parte de accidente mortale la filmari, dar cel mai discutat este cel petrecut in timpul turnarii ultimei aventuri a agentului 007.

Cel mai scump film produs pana acum in Asia, "Red Cliff" recrea la marginea Beijingului, luna trecuta, o mare batalie care a avut loc in secolul al III-lea in China. Vase de mici dimensiuni, incendiate intentionat, au fost catapultate intr-un grup de vase mari, care erau legate unele de altele. "Era o filmare de exterior si vantul batea puternic, apoi a inceput sa sufle in directia cascadorilor, care se aflau pe o nava mai mare, remorcata de un vas de pompieri", spune Chang, care a mai produs zeci de filme, inclusiv "Misiune imposibila 2" si "Face/Off". Un cascador de 23 de ani a murit in flacari, alti trei au luat foc, dar se pare ca vor scapa, iar alti doi s-au ales cu rani grave la picioare dupa ce au sarit din vas in apa pentru a scapa de foc. "A fost ingrozitor, cu adevarat ingrozitor", spune Chang.

"Red Cliff" nu este singurul blockbuster coplesit de accidente tragice. Doi cascadori au luat foc in timpul realizarii comediei "You Don’t Mess With the Zohan" cu Adam Sandler, iar tehnicianul de efecte speciale Conway Wickliffe a murit in timp ce pregatea Batmobilul pentru filmul "The Dark Knight". Potrivit unei surse din echipa de productie, Wicklifee si un coleg filmau Batmobilul invartindu-se pe o pista pentru a verifica daca este corect ajustat pentru cascadorii. Wickliffe iesise pe geam cu aparatul de filmat cand soferul a intrat din greseala intr-un copac. In urma investigatiilor, politia a ajuns la concluzia ca a fost vorba de un accident neintentionat.

"Blestemul Bond"
Dar cel mai discutat accident este cel petrecut in timpul filmarilor la ultima aventura a agentului 007, "Quantum of Solace". Productia a fost coplesita de accidente, mai mici si mai mari, iar ziarele britanice deja vorbesc despre un "blestem Bond". O persoana de la Aston Martin care trebuia sa livreze un automobil de 190.000 de dolari a reusit sa scufunde automobilul in lacul Garda din Italia; soferul a supravietuit, masina nu. Insa un accident mult mai serios, pentru care a fost responsabila chiar echipa de productie, s-a petrecut pe drumul ingust si sinuos din jurul lacului, in timp ce echipa a incercat sa filmeze spectaculoasa secventa de deschidere a filmului.

Potrivit publicatiei londoneze Sunday Times, scena consta intr-o urmarire, pentru care erau folosite doua automobile Alfa Romeo si Aston Martin-ul lui Bond. In film, masina Alfa Romeo ramane blocata in spatele unui camion, incearca sa il depaseasca si se ciocneste frontal cu un alt camion, la 160 de kilometri pe ora. La filmari, cea de-a doua Alfa Romeo urma sa fie folosita pentru coliziune si nu era pilotata, fiind conectata de camionul pe care in film il depasea, pentru a crea iluzia ca merge perfect paralel cu acesta. Cand celalalt camion se apropia suficient, soferul primului camion urma sa elibereze masina Alfa Romeo detonand incarcaturi explozibile. Din nefericire, in loc sa fie strivita sub rotile camionului din fata, masina Alfa Romeo a fost catapultata in aer de forta coliziunii. A zburat peste sosea si a cazut peste cealalta masina Alfa Romeo, ramasa in urma camionului, in care se aflau cascadorii Aris Cominos si Bruno Verdirosi.

 

Masina a deraiat si a zdrobit peretele protector de pe marginea drumului; apoi a ramas blocata pe jumatate deasupra la 50 de metri deasupra lacului, proptita intr-un perete cu cealalta jumatate. Verdirosi a reusit sa iasa din vehicul, dar Cominos, care se afla prins in echipamentul de protectie, a ramas blocat. In timp ce cativa membri ai echipei au tinut masina sa nu se prabuseasca peste marginea drumului, ceilalti l-au scos pe Cominos dinauntru. Acesta a fost dus apoi la un spital si, potrivit ultimelor stiri, a inceput sa mearga.

Tehnologia, o binecuvantare
Din punct de vedere anecdotic, aceste accidente par numeroase. Cu toate acestea, toti cei implicati in chestiuni de securitate la Hollywood sunt de acord ca, de fapt, platourile au devenit cu mult mai sigure in ultimii 10 ani, in primul rand datoriei tehnologiei avansate. Spre exemplu, datorita graficii de calculator, cascadorii pot purta fara probleme cabluri de asigurare, care pot fi sterse cu usurinta apoi prin editarea computerizata. Spectatorii nu-si dau seama prea bine cum zboara Spiderman printre cladiri sau cum supravietuieste Bourne unor accidente spectaculoase, eroii pur si simplu fac lucrurile astea. "In ultimii 10 ani, si mai ales in ultimii cinci, efectele CGI au coborat cu mult evaluarile riscului pentru cele mai multe cascadorii", spune Gary Martin, director de productie la Sony. "Acum avem alternative, modalitati sigure de a planifica cascadoriile astfel incat nimeni sa nu pateasca nimic", adauga acesta. Sony, ca toate celelalte studiouri, are o echipa de specialisti care se deplaseaza de la platou la platou pentru a monitoriza cascadoriile si siguranta echipajului.

 

Martin a refuzat sa vorbeasca despre un film anume produs de Sony, cum ar fi "Quantum of Solace", dar a afirmat ca accidentele din ultima vreme se datoreaza mai degraba cresterii numarului de filme care necesita cascadorii din ce in ce mai spectaculoase.  Potrivit statisticilor existente (pentru anul 2006), Biroul de Statistica a Muncii al Statelor Unite a raportat cinci accidente de munca fatale in domeniul industriei de film si 1,190 de accidente soldate cu rani. Insa aceasta este doar o mica parte din numarul total de accidente, deoarece statisticile includ doar accidentele petrecute pe teritoriul Statelor Unite, ceea ce nu este cazul cu ultimele productii cu Bond sau Batman.

 

Cu toate acestea, siguranta este o preocupare majora la Hollywood si departamentele de siguranta iau masuri proactive pentru a minimiza riscurile. Cu toate acestea si chiar daca cascadoriile devin mai sigure, este probabil imposibil ca accidentele sa fie complet eliminate cat timp realizatorii incearca sa satisfaca apetitul publicului pentru efecte care ii taie respiratia. "Orice are un risc. Incerci sa minimizezi riscul respectiv", spune Kent Jorgesen, presedintele comitetului de siguranta al Aliantei Internationale a Actorilor.

Cele mai citite

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Poeta Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024

Poeta Ana Blandiana a fost recompensată joi cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024, informează EFE, potrivit agerpres.ro. Juriul subliniază că, "prin...

GALERIE FOTO. Eugenie Bouchard, înapoi pe terenul de tenis

Considerată una dintre cele mai sexy jucătoare de tenis din lume, Eugenie Bouchard le-a dat o palmă criticilor care afirmau că și-a irosit talentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă