13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCartisor de martisor

Cartisor de martisor

Marti seara s-a lansat la libraria Carturesti volumul colectiv "Cartisor de martisor" realizat de un grup de cercetatori de la Muzeul taranului Roman dupa un concept propus de Lilia Passima si Cosmin Manolache. Alaturi de ei au participat cativa colaboratori ai muzeului. Lansarea volumului a fost urmata de un concert Einuiea si de o partida de fotbal intre echipele MTR si Carturesti.
Lansarea de la Carturesti a debutat cu un discurs al etnologului serban Anghelescu, cel care semneaza si prefata volumului si care si-a asumat ingrata misiune de a dezvraji publicul de locurile comune pe care mass-media le cultiva – prin impingerea in scena a etnologilor pe postul de actori directi ai sarbatorii – despre "martisoarele traditionale si valoarea lor": "Am sa va spun un lucru care poate parea scandalos sau, si mai rau, din partea unui etnolog, o tradare. Martisorul stramosesc este de o mie de ori mai palid si mai neinteresant decat cel actual si difera mult de ceea ce sarbatorim noi astazi. Un model unic de martisor ar fi si plictisitor, si neinteresant pentru noi. El devine interesant in masura in care se transforma si mi se pare mult mai important sa parcurgem drumul martisoarelor expuse, inca nepurtate, si sa vedem in masa enorma de lucruri miniaturale imaginarul colectiv etalat o data pe an in care se poate citi inventarul figurilor emblematice si obsesive ale civilizatiei noastre". Lila Passsima a explicat conceptul "Cartisorului de martisor" vazut ca "instantierea unei intalniri mai mult sau mai putin voluntare intre oameni atinsi de aripa unei problematici etnologice: originea si evolutiile unui obiect afectiv, martisorul". Au urmat interventiile muzicale ale grupului Einuiea cu prelucrari ale unor cantece etno evreiesti (Klezmer) si turcesti (Dans turc) sau dupa muzica veche romaneasca a lui Anton Pann (Eleno!), dar si cu o compozitie cu influente nipone, produsa dupa ce membrii grupului au fost invitati sa concerteze la pavilionul romanesc din cadrul Expozitiei Mondiale din Japonia. "Arsenalul" instrumentelor grupului este unul exotic pentru ca reuneste fluierul romanesc, tilinca – fluier ciobanesc fara orificii, kazoo – instrument aerofon american, baglamas – instrument oriental cu corzi, darbuka – instrument oriental de percutie, rain-maker – instrument brazilian care aminteste sunetul ploii.
Dupa o serie de lecturi ale textelor din volum – una dintre ele, performata savuros de un baietel de 7 ani, a facut deliciul publicului venit la Carturesti –, grupul Einuiea a incheiat seara cu programul Toys Music, a carui idee de baza este alaturarea de instrumentele clasice a unor jucarii muzicale functionale.
Seara s-a incheiat cu o partida de fotbal intre "reprezentativele" librariei Carturesti si Muzeului taranului Roman. Meciul s-a desfasurat pe un teren artifical din preajma complexului "Lia Manoliu" si a fost castigat categoric de echipa de la Carturesti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă