17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialCarte. „Zbor în jurul soarelui“

Carte. „Zbor în jurul soarelui“

Paula McLain, autoarea romanului „Soția din Paris“, publicat în 2012 la Editura Humanitas Fiction, revine la aceeași editură cu un alt roman, „Zbor în jurul soarelui“, ce recompune povestea fascinantei Beryl Markham, antrenoare de cai de curse și aviatoare temerară care a realizat în 1936 primul zbor solo peste Atlantic, de la est la vest.

Beryl Markham, personajul real al romanului nostru, și-a publicat în 1942 o carte de memorii, “West with the Night”, ce nu s-a bucurat de prea mult succes având în vedere mentalitatea societății de la acea vreme, dar despre care Ernest Hemingway scria unui editor: “Ai citit cartea lui Beryl Markham (…) a scris atât de bine, grozav de bine, încât pur și simplu mi-a fost rușine că sunt scriitor (…) chiar e o carte a dracului de bună.” O femeie care crește în sălbăticia Kenyei coloniale din primele decenii ale secolului XX, a cărei singură educație o constituie viața însăși, reușește să trăiască așa cum înțelege ea să o facă, nonconformist, rebel, îndrăznind și câștigând în domenii rezervate exclusiv bărbaților. “Nu existau femei antrenor, nici în Kenya, nici altundeva în lume. În plus, nici măcar nu împlinisem nouăsprezece ani. Dar învățasem să izbândesc atunci când alții nu se așteptau la nimic bun din partea mea – ca atunci când Kibii sau ceilalți toto din satul Kip mă priveau de sus, îndemnându-mă  să îmi dau mai mult silința. În ochii supraveghetorului eram fără-ndoială un copil, iar pe deasupra și femeie – dar presupunerea lui că nu aveam să reușesc era de-ajuns ca să îmi alunge și ultimele temeri și să mă facă să țintesc mai sus, să încerc din răsputeri și să-i arăt că se-nșală.”

Ar fi putut trăi în Anglia sau oriunde în altă parte a lumii, dar Kenya a fost, ca și pentru Karen Blixen, autoarea celebrei “Din inima Africii” – cele două destine intersectându-se, de altfel, ambele femei iubind același bărbat, într-o relație de o frumusețe aparte -, tărâmul care o definește, o ajută să se cunoască în profunzime și să-și înțeleagă menirea. Un dialog între ea și bărbatul iubit de cele două femei care știu să lupte pentru ceea ce doresc, în ciuda bârfelor și speculațiilor specifice societății coloniale britanice, subliniază dragostea lor pentru teritoriul sălbatic, dar atât de profund al Africii: “Asta înseamnă că Africa e leacul, opusul îngrădirii. Te-a dezamăgit vreodată? Adică poți să-ți închipui că și locul ăsta te-ar putea sufoca?/Niciodată, a spus el simplu, fără să stea deloc pe gânduri. Mereu se ivește ceva nou. Pare să se reinventeze mereu, nu-i așa?”.

Despre reinventare, capacitatea de a o lua mereu de la capăt, după fiecare cădere, mai încrezător în tine și mai dornic de a reuși, despre dragoste și prietenie, dar și respect pentru libertatea ta și a celuilalt, este povestea unei femei puternice, uimitoare, un portret minunat al unei femei excentrice care a trăit cu neînfricare, spusă de Paula McLain într-un stil literar de o frumusețe aparte, în “Zbor în jurul soarelui”.

“Lacul era nemișcat ca un înveliș, de parcă ar fi fost  prima zi a lunii. M-am oprit ca să adap calul, apoi m-am urcat din nou în șa și l-am îndemnat să treacă de la pas la trap; flamingii s-au înălțat și s-au întors, ca o maree. Au zburat într-o parte, deasupra malului, cu pântecele lor deschise la culoare și cu aripile strâse, iar apoi au luat-o în direcția opusă, ca un tot, formând un vârtej de culoare care m-a prins înăuntrul lor. Mi-am dat seama că dormisem până în acea clipă. Din clipa în care tata îmi spusese că ferma era pe ducă, dormisem ori fugisem, sau ambele. Acum vedeam soarele reflecându-se în apă și auzeam sunetul pe care-l făceau o mie de flamingi în zbor. Nu știam ce urma să se întâmple. Ce avea să fie cu Denys și cu Karen sau cum avea să se descâlcească ghemul acela de sentimente dinăuntrul meu. Nu aveam nici cea mai vagă idee, dar măcar eram trează. Măcar asta era sigur.”. La fel de sigur ca și faptul că lectura acestei cărți va fi una minunată,

Miercuri, 6 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu, va avea loc o seară dedicată acestui roman.   

Despre reinventare, capacitatea de a o lua mereu de la capăt, după fiecare cădere, mai încrezător în tine și mai dornic de a reuși, despre dragoste și prietenie, dar și respect pentru libertatea ta și a celuilalt e povestea unei femei puternice, uimitoare, un portret minunat al unei femei excentrice care a trăit cu neînfricare, spusă de Paula McLain într-un stil literar de o frumusețe aparte, în “Zbor în jurul soarelui”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă